28 mai 2019

Human Rights Watch: Forţele egiptene comit abuzuri împotriva civililor în Peninsula Sinai

Andrei Vacaru

Forţele de securitate din Egipt comit abuzuri de amploare împotriva civililor din nordul Peninsulei Sinai, unele dintre acestea putând fi catalogate drept crime de război, a anunţat marţi organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Prin intermediul raportului publicat în acest sens, organizaţia face apel la comunitatea internaţională să întrerupă acordarea de sprijin militar Egiptului până la îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în nordul Peninsulei Sinai, una dintre cele mai sărace şi izolate regiuni ale ţării.

Raportul HRW vine în contextul în care forţele egiptene duc de câţiva ani o amplă campanie în Sinai împotriva gurpărilor islamiste din regiune, atât la sol cât şi prin intermediul forţelor aeriene. Organizaţia acuză forţele de securitate egiptene de arestarea fără motiv a mai multor cetăţeni, printre care şi copii, tortură, execuţii şi evacuări forţate nemotivate.

Guvernul de la Cairo nu a răspuns acuzaţiilor, însă în trecut a argumentat în repetate rânduri că autorităţile nu fac altceva decât să ia măsurile de securitate care se impun pentru a putea învinge forţele grupării Stat Islamic (ISIS) din peninsulă.

Human Rights Watch a anunţat că raportul său se bazează pe interviuri cu localnici şi foşti oficiali militari şi guvernamentali din regiune, precum şi pe comunicate oficiale şi imagini obţinute prin satelit.

Organizaţia susţine că în perioada 2016-2018 au fost înregistrate 50 de arestări nejustificate, 39 de persoane fiind ţinute în izolare în locuri de detenţie necunoscute. HRW mai susţine că mai multe persoane arestate ar fi decedat din cauza relelor tratamente şi a lipsei îngrijirilor medicale.