17 iulie 2018

Helsinki, 16 iulie 2018 - prima întâlnire oficială Trump – Putin. -O “Ialta 2.0” ? Mai degrabă, nu! -

Adriean PÂRLOG

Considerente iniţiale Helsinki a găzduit pentru a patra oară o întâlnire între un preşedinte al SUA cu un omolog al său din Federaţia Rusă (sau URSS). Precedentele trei au marcat major problematica globală de securitate. Este vorba despre întâlnirile din 1975 (Ford – Brejnev), 1990 (G.H.W. Bush – Gorbaciov) şi 1998 (Clinton – Elţîn). Şi aceasta din iulie 2018 a abordat practic, toate marile dosare de care ţine stabilitatea internaţională contemporană. Pentru urmărirea de la faţa locului a evenimentului, în capitala Finlandei au fost acreditaţi peste 2000 de jurnalişti din mai mult de 60 de ţări.

Sursă foto: Mediafax

După Summit-ul NATO din 11-12 iulie a.c., atât de mediatizat ca urmare a ineditei linii de conduită a lui Donald Trump, în 16 iulie a.c. a avut loc prima întâlnire oficială între preşedinţii SUA şi Federaţiei Ruse. Tensiunile înregistrate la Bruxelles, mai ales cele referitoare la alocaţiile bugetare pentru apărare, au fost continuate pe palierul unei relative lipse de încredere între aliaţii europeni şi SUA. În acest sens, în 15 iulie, cu doar o zi înaintea întâlnirii de la Helsinki, [...]

Testează abonamentul

Poți să accesezi întreg articolul doar dacă ești abonat la MonitorulApararii.ro.

Alege abonament Cere demo

Dacă ai deja un abonament valid intră în cont mai jos

Am uitat parola

Nu ai cont încă? Înregistrează-te aici

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor Monitorului Apararii si Securitatii. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Citarea se poate face în limita a 250 de semne cu conditia citarii sursei si mentionarii linkului site-ului https://monitorulapararii.ro/. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.
Nota: Utilizatorii care au achizitionat un abonament cu drept de republicare au permisiunea de reproducere a maxim 4 articole pe luna si numai intr-o singura publicatie, cu conditia citarii sursei si mentionarii linkului (model: Articol preluat din https://monitorulapararii.ro/).