01 august 2019

Heiko Maas, vizită în Polonia cu ocazia comemorării Insurecţiei de la Varşovia din 1944

Mircea Olteanu

Heiko Maas, ministrul german de Externe, efectuează o vizită în Polonia, ocazie cu care va participa la o ceremonie de comemorare a Insurecţiei de la Varşovia din 1944, eveniment în cursul căruia aproape 200.000 de polonezi, majoritatea civili, au murit în luptele contra trupelor Germaniei naziste.

Sursă foto: Mediafax

Invitaţia adresată şefului diplomaţiei germane de a participa la comemorarea acestui eveniment este "un semn special de încredere" din partea Guvernului Poloniei, a declarat Maas, miercuri, înainte de plecarea spre Varşovia, relatează agenţia de ştiri Dpa.

Cu distrugerea aproape completă a Varşoviei şi uciderea a aproape 200.000 de polonezi, Germania a provocat suferinţe teribile vecinilor săi în cursul suprimării revoltei, a mai afirmat şeful diplomaţiei germane.

"Rezistenţa şi curajul cu care Polonia s-a opus ocupaţiei germane în 1944 arată o dorinţă copleşitoare pentru libertate şi autodeterminare", a completat oficialul de la Berlin.

Pe 1 august 1944, forţele de rezistenţă poloneză, conduse de Armata Internă (Armia Krajowa), au declanşat o insurecţie împotriva trupelor naziste de ocupaţie, însă după două luni de lupte intense, rebeliunea a fost lichidată. În urma insurecţiei, aproximativ 500.000 de locuitori ai Varşoviei au fost evacuaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în întregime de nazişti.

Forţele sovietice, aflate la doar câţiva kilometri de Varşovia, nu au intervenit în sprijinul insurgenţilor polonezi, iar această inactivitate a Uniunii Sovietice rămâne un moment controversat în istoria celui de-al Doilea Război Mondial.