01 septembrie 2018

Heiko Maas: Turcia trebuie să elibereze prizonierii germani dacă vrea normalizarea relaţiilor cu UE

Bianca Pavaluca

Turcia nu poate să repare relaţiile cu Uniunea Europeană până nu eliberează prizonierii germani, a declarat vineri Heiko Maas, ministrul german de Externe, după ce omologul său turc a cerut un „început proaspăt” cu Blocul comunitar, relatează Reuters.

Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană au fost tensionate în ultimii ani. Turcia vrea normalizarea relaţiilor, în contextul în care relaţiile cu Statele Unite s-au deteriorat recent.

Cel puţin 50 de cetăţeni germani sunt deţinuţi în închisorile din Turcia, în urma loviturii de stat eşuate din iulie 2016. Dintre aceştia, doar şapte au fost condamnaţi. Alte 35 de persoane au primit interdicţie de a părăsi ţara.

„Aceste cazuri trebuie rezolvate. Ar fi primul pas spre normalizarea relaţiilor atât cu Germania, cât şi cu Uniunea Europeană”, a declarat Heiko Maas.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Uniunea Europeană nu a reuşit să înţeleagă ameninţarea de securitate cu care se confruntă Turcia.

„Nu avem nicio problemă cu Uniunea Europeană sau cu Europa, facem parte din acest continent”, a declarat Mevlut Cavusoglu.

„Dar da, avem câteva contradicţii cu Uniunea Europeană, mai ales după tentativa de lovitură de stat. Măsurile pe care a trebuit să le luăm nu sunt înţelese de Uniunea Europeană.. dar vrem să normalizăm relaţiile”, a adăugat ministrul turc de Externe.

Declaraţiile celor doi miniştri au fost făcute la Viena, în cadrul unei întâlniri între miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE şi ai ţărilor care vor să adereze la Uniunea Europeană.

Heiko Maas va merge în prima sa vizită oficială în Turcia, care va începe miercuri şi va dura două zile. Acesta a declarat că va discuta problema deţinuţilor cu autorităţile de la Ankara.