10 iunie 2019

Heiko Maas a ajuns în Iran unde încearcă să salveze acordul nuclear

Marinela Sarbu

Ministrul german de Externe a ajuns la Teheran pentru a purta luni discuţii cu preşedintele Hassan Rouhani, în cadrul unui efort european concertat pentru păstrarea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri mondiale şi pentru dezamorsarea tensiunilor dintre SUA şi Iran, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Un dezgheţ prudent în relaţiile dintre Teheran şi Washington a intervenit în 2015, când Iranul a făcut o înţelegere cu şase puteri mondiale care au dus la limitarea activităţii nucleare. Dar tensiunile cu Statele Unite au crescut din nou, după ce preşedintele Donald Trump a retras Washingtonul din acord în 2018 şi a reimpus sancţiuni.

Semnatarii vest-europeni, inclusiv Germania, doresc să încerce să menţină acordul nuclear, deşi împărtăşesc neliniştea administraţiei Trump cu privire la programul de rachete balistice al Iranului şi rolul său în conflictele din Orientul Mijlociu.

Germania, Franţa şi Marea Britanie susţin că pactul nuclear rămâne cel mai bun mod de a limita îmbogăţirea uraniului de către Teheran, o cale potenţială de dezvoltare a armelor nucleare.

O sursă diplomatică germană a confirmat că Ministrul de Externe Heiko Maas se va întâlni luni cu omologul său Mohammad Javad Zarif şi preşedintele Hassan Rouhani.