22 iulie 2018

Hassan Rouhani îl avertizează pe Donald Trump că un conflict militar cu Iranul ar fi "mama tuturor războaielor"

Mircea Olteanu

Preşedintele iranian Hassan Rouhani l-a avertizat duminică pe liderul SUA, Donald Trump, în legătură cu politicile ostile la adresa Teheranului, afirmând că "un război cu Iranul este mama tuturor războaielor", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei de la Teheran.

"America trebuie să înţeleagă (...) pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor", a declarat liderul de la Teheran în cadrul unei reuniuni a diplomaţilor iranieni.

"Nu am fost niciodată intimidaţi şi vom răspunde la ameninţare cu ameninţare", a completat preşedintele.

"Domnule Trump (...) nu te juca cu coada leului, vei regreta", a adăugat Rouhani.

Rouhani, care recent a sugerat că Teheranul ar putea bloca exporturile de petrol ale ţărilor din zona Golfului Persic, a afirmat duminică că Iranul a fost de-a lungul istoriei "garantul securităţii căii navigabile din regiune".

Liderul de la Teheran a lansat aceste ameninţări în contextul în care SUA încearcă să convingă alte ţări să renunţe să mai cumpere petrol iranian.

Agenţia de ştiri Reuters a relatat duminică, citând surse din cadrul autorităţilor SUA, că Administraţia Donald Trump a lansat o campanie de comunicare menită să instige la tulburări şi să erodeze susţinerea în plan intern de care se bucură liderii de la Teheran.

Donald Trump a anunţat în luna mai decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos", "decăzut şi putred", o "ruşine" pentru el, în calitatea de "cetăţean american". Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru. Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.