17 septembrie 2019

Hassan Rouhani: Diplomaţia este singura soluţie pentru criza din Siria

Bianca Pavaluca

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat luni că singura soluţie pentru rezolvarea crizei din Siria este diplomaţia, în urma unei întâlniri cu omologii săi din Rusia şi Turcia în Ankara, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Rouhani a transmis că abordarea militară nu este cea mai bună opţiune pentru soluţionarea problemelor din Siria şi încetarea conflictului.

„Trebuie să pavăm calea pentru securitate în Siria. Diplomaţia, nu confruntarea, poate asigura pacea în Siria. Retragerea imediată a trupelor americane este necesară pentru restabilirea păcii în Siria”, a declarat Rouhani.

Rusia şi Iranul l-au sprijinit pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva rebelilor din Siria. Turcia, alături de Statele Unite, Uniunea Europeană şi coaliţia arabă, au sprijinit grupuri de rebeli din conflict.

Tayyip Erdogan s-a întâlnit luni în Ankara cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu preşedintele iranian Hassan Rouhani pentru a discuta despre încheierea unui acord de pace în nord-vestul Siriei.

Întâlnirea celor trei lideri a avut loc în urma mai multor atacuri efectuate de forţele guvernamentale siriene, care riscă să amplifice tensiunile din regiune şi să creeze un nou val de migranţi sirieni în Turcia.