01 august 2019

Hassan Rouhani consideră drept "copilărească" decizia SUA de a introduce sancţiuni împotriva lui Mohammad Javad Zarif

Mircea Olteanu

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a acuzat Statele Unite că recurg la un "comportament copilăresc" după ce Administraţia de la Washington a introdus sancţiuni la adresa ministrului de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, informează site-ul de ştiri Ynet.

Administraţia americană a anunţat miercuri că a impus sancţiuni financiare la adresa şefului diplomaţiei iraniene. Zarif însă a comunicat că nu are niciun fel de proprietate sau interese în SUA, astfel că acţiunea nu va avea niciun efect asupra sa ori familiei sale.

Rouhani a declarat că americanii "recurg la un comportament copilăresc (...) Pretind în fiecare zi că: «Vrem să discutăm, fără precondiţii» (...) iar apoi îl sancţionează pe ministrul de Externe".

"O ţară care se consideră puternică şi o superputere se teme de interviurile ministrului nostru de Externe", a afirmat preşedintele iranian, aparent referindu-se la numeroasele interviuri acordate de Zarif presei americane cu ocazia unei vizitei la New York pentru o reuniune a Naţiunilor Unite, care a avut loc în luna iulie.

Zarif, considerat drept unul din arhitecţii Acordului nuclear semnat de Iran cu marile puteri, a locuit timp de mai mulţi ani în Statele Unite, mai întâi ca student, iar apoi ca ambasadorul Iranului la ONU în perioada 2002-2007.

Ministerul de Externe din Iran consideră că Javad Zarif a fost vizat de sancţiuni deoarece Statelor Unite le este frică de "talentul de negociator" al acestuia.