06 aprilie 2019

Hammond, despre Brexit: Sunt optimist în privinţa unei noi date

Alina Botezatu

Ministrul britanic al Finanţelor, Philip Hammond, s-a arătat, sâmbătă, la Bucureşti, încrezător că Partidul Conservator, al Theresei May, va ajunge la un acord atât cu Partidul Laburist, cât şi cu membrii Consiliului Uniunii Europene (UE) privind noua dată pentru Brexit.

Sursă foto: Mediafax

„Majoritatea colegilor (din Uniunea Europeană - n.red.) cu care am discutat au fost de-acord că avem nevoie de mai mult timp pentru acest proces (Brexit – n.red.). Sunt optimist în ceea ce priveşte Consiliul de miercuri. Am înţeles că unii dintre colegii din Consiliu s-au săturat de faptul că procesul durează mai mult decât s-au aşteptat. Şi noi suntem sătui, că nu am putut să îl finalizăm mai repede, dar sunt încrezător că va fi realizat”, a spus Philip Hammond, sâmbătă dimineaţa, la Bucureşti, referindu-se la Brexit, în cadrul unor declaraţii de presă, înaintea celei de-a doua zile a reuniunii informale ECOFIN.

Reuniunea ECOFIN din aprilie 2019 are loc la Bucureşti, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene (UE).

Consiliul UE va decide miercuri, într-o reuniune de la Bruxelles, care sunt următorii paşi pentru Brexit. Vineri, premierul May a înaintat din partea Marii Britanii o propunere ca Brexitul să fie la data de 30 iunie, în loc de 12 aprilie. „Vrem să terminăm acest lucru cât de repede se poate, dar vrem să o facem într-o manieră potrivită”, a mai spus Hammond.

În plus, ministrul britanic al Finanţelor a precizat că orice vot dat săptămâna viitoare de Parlamentul britanic depinde de actualele negocieri cu Partidul Laburist. „Suntem deschişi toate variantele”, a subliniat Hammond.

„Discuţiile cu Partidul Laburist continuă, au fost continuate şi în această noapte. Ne aşteptăm să mai facem schimb de texte, în cursul acestei zile. Sunt optimist că vom ajunge la o formă de acord”, a detaliat Hammond.

Ministrul britanic a precizat că a sugerat că discuţiile despre Brexit ar trebui să fie încheiate în Parlamentul britanic, dar „ar trebui să fim deschişi faţă de sugestiile altora”, a răspuns când a fost întrebat dacă este de-acord cu un nou referedum pentru Brexit.

„Dacă unii dintre membrii Partidului Laburist au alte propuneri desigur că suntem pregătiţi să le discutăm. Abordarea noastră în cadrul acestor discuţii cu Partidul Laburist este că nu sunt «linii roşii». Mergem la aceste discuţii cu mintea deschisă şi discutăm totul într-o manieră constructivă”, a adăugat Hammond.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). La eveniment participă peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.