17 mai 2021

HAMAS a tras peste 3.000 de rachete, dar efectul la ţintă a fost unul modest. Vezi ce tipuri de rachete au folosit

Florin Jipa

Organizaţiile HAMAS şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza au lansat spre Israel un număr impresionant de rachete, peste 3.000, conform forţelor armate israeliene (IDF), dar efectul la ţintă este unul mai mult decât modest.

Sursă foto: Twitter

Majoritatea rachetelor care au trecut graniţa au fost distruse de sistemele israeliene Iron Dome, în proporţie de 90 la sută, conform IDF. Peste 30 la sută dintre rachetele trase din Fâşia Gaza nici nu au ajuns în Israel, ci s-au prăbuşit tot în Gaza, făcând numeroase victime, conform declaraţiei ambasadorului statului Israel în România, David Saranga, la un post de televiziune.

Conform unui articol din Jerusalem Post, forţele paramilitare din Gaza ar dispune de aproximativ 5.000 - 6.000 de rachete, care pot lovi obiective între 40 şi 55 km. Din imagini, reiese că sunt rachete de 120 mm, asemănătoare celor ruseşti GRAD (urmaşele celebrelor Katiuşe), care sunt lansate din dispozitive improvizate, asemănătoare celor folosite şi în Irak.

IDF consideră că HAMAS mai are câteva sute de rachete cu o bătaie mai lungă, între 70 şi 80 de km, ce pot lovi Tel Aviv, localităţi învecinate dar şi Aeroportul Ben-Gurion. Acestea sunt de tipul J-80, M-75 şi Fajr-5, iar serviciile de informaţii israeliene suspectează Iranul că ar fi ajutat la construirea lor. Şi acestea sunt lansate tot din dispozitive improvizate, fără a avea precizie la ţintă.

Următoarele tipuri de rachete, care pot atinge obiective la 100 – 160 de km, sunt de tipul R-160, M-302D şi M302-B. Serviciile de informaţii militare israeliene estimează că HAMAS ar avea câteva zeci de astfel de rachete.

Pentru prima dată, HAMAS a folosit asupra Israelului, în această săptămână, un nou tip de rachetă, numită A-120, trăgând şapte astfel de muniţii împotriva Ierusalimului, mai arată sursa citată, preluând informaţii de la IDF. A-120 ar avea o bătaie de aproximativ 120 de km.

Miercuri, HAMAS a anunţat că are un nou tip de rachetă, Ayyash, care ar avea o rază de acţiune de peste 250 de km. Conform purtătorului de cuvânt al grupării, Abu Obeida, acest tip de muniţie a fost folosit împotriva aeroportului Ramon.

Cealaltă grupare armată importantă care acţionează în Fâşia Gaza, Jihadul Islamic, foloseşte începând cu 2019 o rachetă ce se presupune că ar fi realizată în Iran, Badr-3, cu o rază de 160 de km, conform saudi24news.com.