25 aprilie 2019

Guvernul Theresa May speră să obţină aprobarea Acordului Brexit în Camera Comunelor până în iulie

Mihai Draghici

Guvernul Theresa May speră să obţină aprobarea Acordului Brexit de către Camera Comunelor până în iulie, a afirmat joi vicepremierul britanic David Lidington, citat de site-ul agenţiei Reuters.

David Lidington a explicat că succesul depinde de modul în care avansează negocierile cu Partidul Laburist (centru-stânga, opoziţie).

"Nu vă pot da un moment exact. În mare parte, depinde de discuţiile pe care le avem cu Partidul Laburist", a declarat Lidington.

"Nu vreau să stabilesc un termen fix, deoarece acest lucru ar începe să creeze propriile inflexibilităţi, dar nu cred că impasul trebuie să continue prea mult. Trebuie să rezolvăm acest lucru înainte de instalarea noii legislaturi europene, în iulie", a subliniat David Lidington.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu va hotărî ieşirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin. Liderii Uniunii Europene au semnalat că Marea Britanie va fi exclusă pe 1 iunie în cazul în care Camera Comunelor nu aprobă Acordul Brexit şi refuză participarea la scrutinul europarlamentar. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.