08 august 2019

Guvernul sirian: Acordul SUA-Turcia este un atac asupra Siriei

Bianca Pavaluca

Guvernul sirian a transmis joi că acordul încheiat de Statele Unite şi Turcia privind situaţia din nord-estul Siriei reprezintă „un atac clar” asupra suveranităţii şi unităţii teriroriale a Siriei, precum şi „o escaladare periculoasă” a situaţiei, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Agresiunea plănuită de SUA şi Turcia reprezintă o escaladare periculoasă şi o ameninţare la pacea şi stabilitatea din zonă”, a transmis un oficial din Guvernul sirian, citat de agenţia de presă SANA.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că Ankara va lansa o operaţiune militară în nordul Siriei, regiune controlată de forţele kurde.

Acordul prevede iniţierea unei operaţiuni comune pentru gestionarea unei părţi din teritoriul de la graniţa turcă.

Erdogan a mai anunţat că atât Rusia, cât şi Statele Unite au fost informate cu privire la respectiva operaţiune, însă liderul de la Ankara nu a dat informaţii cu privire la data la care va începe aceasta.

„Vom continua lupta împotriva celor care ne văd ţara ca fiind un duşman şi împotriva grupărilor teroriste precum FETO (mişcarea bazată pe valorile promovate de Fethullah Gülen, n.r.), Daesh (gruparea Stat Islamic, n.r.) şi PKK”, a spus Erdogan.

Euronews notează că aceasta va fi a treia astfel de operaţiune a Turciei în Siria.