23 septembrie 2021

Guvernul Pakistanului propune comunităţii internaţionale să recunoască diplomatic guvernul condus de talibani

Andreea Soare

Într-un interviu cu AP, ministrul afacerilor externe din Pakistan, Mehmood Qureshi, a subliniat că guvernul său propune comunităţii internaţionale să dezvolte o strategie care să presupună recunoaşterea diplomatică a talibanilor – dacă îndeplinesc anumite condiţii – şi apoi să stea faţă în faţă să discute cu liderii conducerii Afganistanului.

Sursă foto: Profimedia

„Dacă se ridică la înălţimea aşteptărilor, ar fi mai uşor pentru ei, pentru că vor avea parte de acceptabilitate, care este necesară pentru recunoaştere (n.r. diplomatică)”, a declarat Qurechi.

„În acelaşi timp, comunitatea internaţională trebuie să realizeze: Care este alternativa? Care sunt opţiunile?  Aceasta este realitatea; poate fi schimbată realitatea?”,  se întreba acesta.

Aşteptările din partea conducerii talibanilor ar putea include un guvern mixt şi respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor şi fetelor. Astfel, guvernul talibanilor ar putea fi motivat prin primirea ajutorului necesar reconstruirii ţării.

Qureshi a cerut FMI, SUA şi altor state care au îngheţat fondurile pentru Afganistan să ofere bani guvernului care să poată, ulterior, să promoveze „normalitatea în Afganistan”.

Totodată, Pakistanul este pregătit să deschidă „căi de comunicare” cu talibanii, întrucât şi pakistanezii vor beneficia, ulterior, de pace şi stabilitate, a mai punctat Qureshi.

Pakistanul, care are o graniţă destul de lungă cu Afganistanul, a avut, de-a lungul timpului, o relaţie complicată cu ţara vecină, întrucât a încercat de multe ori să prevină acţiunile de terorism, deşi, după cum susţin unele voci, uneori a şi încurajat astfel de acţiuni.

Potrivit lui Qureshi, talibanii par a fi dispuşi să facă anumite schimbări, întrucât, de curând, în cadrul guvernului interimar din Afganistan, care este compus în mare parte din membrii grupului etnic paştun, au fost adăugaţi şi reprezentanţi ai minorităţilor etnice, precum tadjicii, uzbecii şi membri ai grupului hazara (grup de origină mixtă persană, mongolă şi turcă). Totodată, la mai puţin de şase săptămâni de când talibanii au preluat puterea, Qureshi a primit informaţii potrivit cărora situaţia ordinii publice s-a îmbunătăţit în Afganistan, luptele au încetat, iar persoanele strămutate intern se întorc acasă.

În ciuda declaraţiilor şi optimismului ministrului pakistanez, mai multe atacuri au avut loc în Afganistan în ultima perioadă. Săptămâna trecută, Statul Islamic a revendicat un atac asupra talibanilor, în Jalalabad, care s-a încheiat cu moartea a 8 persoane. Totodată, miercuri, alte atacuri îndreptate spre talibani s-au încheiat cu 5 morţi şi mai mulţi răniţi. Conflictul dintre talibani şi Statul Islamic ar putea evolua spre lupte masive, care să împiedice eforturile de reconstuire a ţării.