24 iulie 2019

Guvernul modifică, miercuri, OUG privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române

Diana Grigore

Guvernul va adopta, în şedinţa de miercuri, un act de modificare a ordonanţei de urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române. Instituţia va putea coordona, prin Punctul Naţional de Contact Frontex, activităţi sub egida Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră.

Sursă foto: Mediafax

Proiectul de lege pentru modificarea OUG privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române introduce în zona de competenţă a instituţiei următoarele: „organizează şi coordonează, prin Punctul Naţional de Contact Frontex din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, activităţi sub egida Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, denumită în continuare Agenţia, pe teritoriul României şi participă cu poliţişti de frontieră şi cu echipamente tehnice puse la dispoziţia Agenţiei în operaţiunile/activităţile comune organizate de către Agenţie, pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”.

Potrivit actului normativ, Poliţia de Frontieră va participa cu personal la orice alte activităţi organizate de către Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră, potrivit competenţelor.

De asemenea, iniţiativa prevede că „personalul Ministerului Afacerilor Interne care participă la operaţiuni/activităţi comune organizate de către Agenţie beneficiază de diurnă, cazare şi alte drepturi aferente deplasării către/dinspre statul membru al Uniunii Europene/statul din afara Uniunii Europene conform regulilor stabilite de Agenţie aplicabile pentru fiecare misiune organizată de către aceasta”.

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri mai multe proiecte de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropiere a unor imobile.

Astfel, Cabinetul Dăncilă va adopta un proiect care prevede aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aflat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional "Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov - Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, tronsonul Braşov- Sighişoara, subsecţiunile: 1. Braşov-Apaţa şi 3. Caţa-Sighişoara", de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Braşov, Bod, Feldioara, Măieruş, Apaţa şi Caţa – Judeţul Braşov, de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Saschiz, Vânători, Albeşti şi Sighişoara - judeţul Mureş şi de pe raza unităţii administrativ - teritorială Belin – judeţul Covasna.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.217/2019 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente", tronsonul 2, aflate pe raza localităţilor Bârza, Piatra-Olt, Slătioara şi Valea Mare din judeţul Olt.

Miniştrii vor lua în discuţie şi aprobarea înscrierii coridorului de expropiere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ''Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8,0 milioane tone/an'' aflat în administrarea Ministerului Energiei, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Guvernul va adopta, de asemenea, două proiecte privind reaprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru două obiective de investiţii:

„-Proiect de hotărâre privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Autostrada Sebeş-Turda"

-Proiect de hotărârepentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ''Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară-ROVETEMERG'' la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară'' Ion Ionescu de la Brad'' din Iaşi”.