09 aprilie 2019

Guvernul May este obligat să consulte Parlamentul în privinţa amânării Brexit

Mircea Olteanu

Camera Lorzilor şi Camera Comunelor au aprobat luni seară o moţiune prin care obligă Guvernul Theresa May să consulte Parlamentul de la Londra în ceea ce priveşte amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi să prevină producerea unui Brexit fără niciun acord, informează cotidianul The Financial Times.

Sursă foto: Mediafax

Vineri, o primă formă a moţiunii a fost aprobată la limită de Camera Comunelor, iar membrii Camerei Lorzilor au amendat proiectul cu scopul de a reduce posibilitatea producerii "accidentale a unui Brexit fără acord".

Camera Comunelor a aprobat cu 390 de voturi pentru şi 81 împotriva varianta finală a moţiunii, proiectul de lege fiind promulgat la scurt timp după aprobare.

Guvernul şi parlamentarii eurosecptici s-au opus moţiunii propuse de o membră a Partidului Laburist, susţinând că o astfel de lege ar limita prerogativele Executivului în privinţa negocierilor internaţionale.

Martin Callanan, ministrul britanic pentru Brexit, a declarat că membrii Camerei Lorzilor au respectat voinţa Camerei Comunelor, care a aprobat anterior moţiunea.

Parlamentul britanic va dezbate marţi chestiunea duratei amânării Brexit. Premierul Theresa May a anunţat că intenţionează să solicite o amânare până pe data de 30 iunie, însă presa britanică relatează că parlamentarii ar putea modifica durata amânării. 

Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amânat producerea Brexit până pe 12 aprilie în cazul în care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. În cazul în care acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă pe 22 mai.