24 aprilie 2019

Guvernul lansează un număr unic pentru semnalarea incidentelor de securitate cibernetică

Diana Grigore

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a anunţat, miercuri, lansarea unui număr unic unde atât persoanele fizice, cât şi cele juridice şi IMM-urile pot raporta incidentele de securitate cibernetică. Cetăţenii şi instituţiile publice vor putea apela la 1911 pentru asistenţă.

Sursă foto: Mediafax

„Aş vrea să vă mai anunţ un proiect extrem de important, ce va avea ca zi de lansare data de 2 mai. Este o altă veste bună pentru români pe o zonă ce ţine de securitatea cibernetică. După cum am menţionat vom lansa prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică un număr unic; 1911, apelat din toate reţelele, la care vor putea fi raportate toate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice. juridice şi de către instituţiile publice, oferindu-se prin call-center, o asistenţă primară şi consiliere pentru siagnosticare şi remediere. Vă încurajez de altfel să testaţi acest serviciu care este în verificări. Este 1911”, a anunţat ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.

El a adăugat că cetăţenii europeni nu sunt informaţi cu privire la securitatea cibernetică şi la riscurile care pot apărea.

„În Europa peste 50% din cetăţeni se consideră neinformaţi privind ameninţările cibernetice, iar 70% din interprinderi au cunoştinţe minime despre aceste riscuri. În România educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară. În anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, cât şi ţintă, riscul fiind evaluat la nivel mediu iar tendinţa fiind crescătoare. Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea infromaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM sau a cetăţenilor care sunt adesea afectaţi”, a afirmat Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, de asemenea, că „ atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu 400 miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori din 2013, fiind considerată o provocare pentru însuşi securitatea internă a UE”.

Totodată, Alexandru Petrescu a transmis că „Guvernul încurajează semnalarea tuturor incidentelor de securitate cibernetică de tip scam/phishing, fraude - vishing, fraudă cu suport tehnic fals, fraudă cu vouchere, fraudă cu bilete de avion, etc”.