17 ianuarie 2019

Guvernul Greciei a supravieţuit la limită unui vot de încredere privind acordul pe tema numelui Republicii Macedonia

Mircea Olteanu

Parlamentul de la Atena a acordat la limită, miercuri seară, un vot de încredere Guvernului Alexis Tsipras, reconfirmarea încrederii în Executiv deschizând calea aprobării de către Grecia a acordului cu Skopje pentru soluţionarea disputei privind numele Republicii Macedonia, informează cotidianul The Irish Times.

Sursă foto: Mediafax

Guvernul a supravieţuit cu minimul necesar de voturi, în favoarea Executivului fiind doar 151 din cei 300 de parlamentari, astfel că a fost evitat scenariul convocării de alegeri anticipate.

Votul de încredere a fost iniţiată de Guvernul Tsipras după demisia ministrului Apărării, Panos Kammenos, liderul partidului populist ANEL (extremă-dreaptă).

Acesta a demisionat în semn de protest faţă de acordul între Atena şi Skopje privind schimbarea numelui Republicii Macedonia în Macedonia de Nord. Kammenos a afirmat că nicio ţară nu are dreptul să poarte numele Macedonia, indiferent de formă.

Atena consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.