15 ianuarie 2020

Guvernul Federaţiei Ruse şi-a depus demisia. Nu se întrevede însă o criză politică internă la Moscova.

Cristian Eremia

În cursul zilei de astăzi, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a adresat tradiţionalul mesaj anual către Adunarea Federală (n.n. - parlamentul) Rusiei, care în mod uzual cuprinde o analiză detaliată a stării naţiunii ruse şi orientările politice prezidenţiale pentru anul în curs în domeniul dezvoltării social-economice, al politicii şi afacerilor interne, precum şi în planul politicii externe şi de securitate.

Sursă foto: Mediafax

Imediat după acest  eveniment, Guvernul Rusiei condus de fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, a depus preşedintelui Putin demisia întregului guvern. Potrivit agenţiilor ruse de ştiri, gestul premierului Medvedev a fost cu totul neaşteptat deopotrivă pentru publicul rus, cât şi în plan extern.

Cu toate acestea, modul ”organizat” de depunere a mandatului guvernului şi mai ales maniera în care preşedintele Putin a primit acest gest dovedesc, cel puţin într-o primă şi succintă evaluare, că întregul scenariu fusese planificat în detalii. Ca atare, este puţin probabil ca demisia guvernului să producă o criză politică internă la Moscova, situaţia rămânând sub controlul ferm al liderului de la Kremlin.     

Medvedev a explicat faptul că "Vladimir Vladimirovich Putin a formulat o serie de schimbări fundamentale în Constituţia Federaţiei Ruse...Sunt schimbări importante...şi, pe ansamblu, o schimbare a echilibrului în stat a puterilor executive, legislative, judiciare. În acest context, este evident că noi, în calitate de actual guvern, trebuie să oferim preşedintelui ţării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare. De aceea, conform Articolului 117 din Constituţie, actualul guvern şi-a dat demisia."

Viceprim-ministrul Vitaly Mutko a explicat că demisia guvernării apare în logica apelului preşedintelui, interpretată ca o cerere de schimbare a cursului de politică internă a Rusiei. Acesta a apreciat că "...este o provocare mare, sau o solicitare de schimbări, trebuie să venim cu noi abordări politice".

Vladimir Putin a mulţumit membrilor guvernului pentru colaborare, ”deşi nu totul a funcţionat” aşa cum trebuia. Liderul rus a mai spus că, în viitorul apropiat, se va întâlni cu fiecare membru al fostului Cabinet, solicitând totodată fostului cabinet să-şi îndeplinească îndatoririle în întregime până la desemnarea altui guvern.

Pe durata discursului menţionat, preşedintele Rusiei a făcut cunoscut că trebuie să fie modificate cât mai repede unele prevederi constituţionale cu obiectivul fundamental de a extinde competenţele şi puterea parlamentului, modul de  numire şi de funcţionare a executivului, precum şi cele referitoare la alegerea preşedintelui statului.  ”Cred că problema necesităţii unui referendum a fost deja decisă. Orice altceva este o procedură tehnică”, a citat pe preşedinte Agenţia Federală de Ştiri a Rusiei, adăugând că Putin a făcut declaraţii politice relevante cu privire la resetarea întregului sistem de conducere în Federaţia Rusă.

De menţionat că Vladimir Putin avea pregătită şi funcţia pe care să o ofere fostului premier Medvedev, adică cea de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei. În paranteză fie zis, funcţia aceasta nu este tocmai pe ”măsura” lui Medvedev, având în vedere că acesta a fost şi preşedinte al Federaţiei Ruse.