26 iunie 2018

Guvernul de la Londra, solicitat să majoreze bugetul apărării, pentru a păstra influenţa M. Britanii

Bianca Pavaluca

Marea Britanie va trebui să îşi mărească semnificativ bugetul alocat apărării dacă vrea să îşi păstreze influenţa faţă de Washington şi aliaţii NATO, a declarat ministrul Apărării, Gavin Williamson, citat de BBC.

Conform unui raport al Comitetului de Apărare al Marii Britanii, bugetul alocat apărării ar trebui să crească, de la 2% din PIB (40 de miliarde de lire) la 3% din PIB (60 de miliarde de lire).

Ministrul Apărării, Gavin Williamson, a cerut de nenumărate ori o creştere a bugetului cu 20 de miliarde de lire, dar ceilalţi miniştri au considerat creşterea ca fiind nesustenabilă. Guvernul a declarat atunci că va continua să îndeplinească criteriul NATO de 2% din PIB.

Comitetul a comunicat prin raport că banii alocaţi în plus Ministerului Apărării pot fi folosiţi pentru a îmbunătăţi capacitatea de reacţie în cazul unui atac armat şi pentru a imbunătăţi flota de submarine a Marii Britanii pentru a putea combate posibile atacuri din partea Rusiei.

Raportul recomandă o creştere a bugetului alocat apărării la 3% din PIB, dar menţionează că şi „o creştere la 2,5% ar fi bună pentru acoperirea vulnerabilităţilor din bugetul Ministerului de Apărare”.

De asemenea, raportul motivează cererea. Fără această investiţie în apărare, utilitatea forţelor armate britanice pentru Statele Unite va fi diminuată. „Guvernul nu poate lăsa acest lucru să se întâmple”.

Conform BBC, raportul comitetului va amplifica conflictul deja existent dintre ministrul Apărării, şefa Trezoreriei şi prim ministrul Theresa May.

Ministrul Williamson a ameninţat-o pe Theresa May că îi va periclita mandatul dacă nu va oferi mai mulţi bani pentru apărare.

În plus, şefa Trezoreriei, Liz Truss, a declarat că „o creştere a taxelor pentru a finanţa bugetul de apărare poate împiedica succesul economic al Marii Britanii de după Brexit”.