06 iunie 2019

Guvernul a semnat, joi, un memorandum de colaborare cu Israelul în domeniul securităţii cibernetice

Diana Grigore

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a semnat, joi, un memorandum de colaborare cu Israelul în domeniul securităţii cibernetice. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la ceremonie, că securitatea cibernetică este o prioritate pentru buna funcţionare a oricărui sistem guvernamental.

Sursă foto: Mediafax

„Securitatea cibernetică este o prioritate pentru buna funcţionare a oricărui sistem guvernamental şi nu numai. Într-o lume tehnologizată în care atacurile cibernetice sunt într-o continuă schimbare şi evoluţie, avem nevoie de o protecţie sporită a datelor. În acest sens consider că acum este un moment oportun să valorificăm deschiderea celor două ţări, România şi Israel, către cooperare în cercetare, tehnologie şi dezvoltare industrială în materie de securitate cibernetică pentru a oferi protecţie organizaţiilor, instituţiilor, dar şi cetăţenilor noştri (...) Încurajăm dezvoltarea unei culturi, a normelor şi a reglementărilor în materie de securitate cibernetică, în paralel cu diversificarea analizelor de risc şi creşterea expertizei în domeniu cooperarea cu statul Israel fiind foarte importantă în îndeplinirea acestui obiectiv naţional”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a declarat că Israelul reprezintă un partener cu nivel excepţional de componenţă în domeniul cibernetic.

„ Marcăm succesul acestei cooperări cu încheierea astăzi a unui memorandum de înţelegere care va susţine pe termen nedeterminat eforturile comune ale celor două părţi în domeniul cheie al securităţii cibernetice, prin schimb de informaţii şi expertiză privind politici şi bune practici în domeniu, creşterea capacităţii instituţionale prin instruirea resurselor umane alături de organizarea de grupuri de lucru şi teste operaţionale de securitate cibernetică. Avem în statul Israel un partener cu un nivel excepţional de competenţă în acest domeniu şi am convingerea că împreună prin valorificarea resurselor de expertiză inovaţie şi spirit antreprenorial, vom concepe şi implementa în mod preventiv instrumente de securitate cibernetică şi un set de politici şi reglementări care să susţină obiectivele fundamentale ale României de digitalizare, în condiţii de siguranţă, de creştere a incluziunii sociale şi economice prin tehnologie”, a declarat Alexandru Petrescu, la ceremonie.

Şi directorul General al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică al statului Israel, Yigal Unna, a afirmat că lumea digitală reprezintă atât un risc, cât şi o oportunitate.

„Noi vedem aceasta, lumea digitală, atât ca un risc cât şi ca o oportunitate. Riscul vine din tehnologiile noi care se ivesc în lumea computingului, în inteligenţa artificială, în tehnologiile care zi cu zi nasc noi ameninţări, dar dacă ne vedem ca şi ţări şi guverne şi ca oameni împreună conlucrând putem să contracarăm aceste riscuri şi ameninţări, atât faţă de societăţile noastre, deci în scopuri sociale cât şi pentru lumea de afaceri în avantajul tuturor părţilor. Consider că România şi Israel au atitudinea şi abordările corecte pentru a înţelege a nivelul decidenţilor de nivel înalt, să procedeze împreună şi să meargă pe direcţia corectă în modul corect”, a declarat Yigal Unna.

Premierul Viorica Dăncilă a participat, joi, la ceremonia de semnare a Memorandumului de înţelegere între România şi Israel în domeniul securităţii cibernetice. Au semnat, din partea României, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, iar din partea Statului Israel, Directorul General al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică al statului Israel, Yigal Unna.