11 mai 2019

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) susţine că a ocupat o regiune din Kashmirul indian

Andrei Vacaru

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) pretinde că ar fi înfiinţat o „provincie” în India, în urma unei confruntări între militanţi islamişti afiliaţi reţelei şi forţele de securitate din Kashmirul indian, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Agenţia de ştiri a grupării, Amaq, a anunţat că noua „provincie” se numeşte „Wilayah Hind”. Totodată, organizaţia teroristă a anunţat printr-un comunicat că a ucis mai mulţi soldaţi indieni în oraşul Amshipora din Kashmir. Poliţia indiană a anunţat vineri că un militant islamist, Ishfaq Ahmad Sofi, a fost ucis într-o confruntare în districtul Shopian.

„Anunţul înfiinţării unei provincii într-o astfel de regiune este absurd, însă nu trebuie ignorat”, a declarat Rita Katz, directorul SITE Intel Group, o organizaţie care monitorizează extremiştii islamişti. „Oamenii pot da ochii peste cap la auzul unor asemenea declaraţii, dar pentru islamiştii din aceste regiuni vulnerabile, acestea sunt gesturi importante care le dau încredere în posibilitatea reînfiinţării califatului ISIS”, a mai spus ea.

Militantul islamist ucis de forţele indiene, Ishfaq Ahmad Sofi, a fost membru al mai multor organizaţii separatiste din Kashmirul indian, iar ulterior a devenit membru al ISIS, potrivit unui oficial din Armata indiană. El era suspectat de comiterea mai multor atacuri cu grenade asupra forţelor de securitate din regiune. „Operaţiunea (de ucidere a lui Sofi, n.r.) a fost una curată, nu au existat victime colaterale în urma schimbului de focuri”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei.

Kashmirul indian, regiune predominant musulmană, este afectat de zeci de ani de un conflict armat între forţele indiene de securitate şi separatişti. Grupările separatiste din regiune doresc fie independenţa Kashmirului, fie unirea cu Pakistanul, însă anunţul ISIS referitor la stabilirea unei „provincii” în Kashmir este o premieră. Gruparea Stat Islamic a revendicat mai multe atacuri în regiune, cum ar fi mai multe atentate sinucigaşe, dar şi atacurile din aprilie din Sri Lanka, în urma cărora au decedat cel puţin 253 de persoane.