27 martie 2024

Grecia vrea să vândă avioanele F-16 mai vechi şi avioanele Mirage 2000

Andreea Soare

Grecia vrea să vândă avioanele F-16 mai vechi şi avioanele franceze Mirage 2000 ca parte a unei restructurări a forţelor sale armate, inclusiv a forţelor aeriene, scrie The War Zone.

Sursă foto: Mediafax

Avioanele F-16 şi Mirage ar putea să apară pe piaţa de echipamente militare second-hand şi, important de specificat, acestea ar putea fi transferate chiar şi Ucrainei, având în vedere că cele două tipuri de avioane au fost, în trecut, asociate cu nevoile ucrainenilor.

Ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a vorbit despre restructurarea forţelor armate la un post de televiziune grecesc. Acesta a spus că printre planurile radicale pe care le are se numără şi scoaterea din serviciu a unor echipamente militare aeriene mai vechi.

„Avem mai multe tipuri de avioane. Avem F-4, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, F-16 Block 50, F-16 Block 52, F-16 Viper şi Rafale”, a spus acesta. „Nu putem să continuăm aşa. Avioanele F-4 trebuie scoase din serviciu sau, dacă este posibil, trebuie vândute. Avioanele Mirage 2000-5 sunt extrem de capabile şi pot fi vândute. Avioanele F-16 Block 30 trebuie vândute. Şi chiar cred că putem să le vindem (n.r. Mirage 2000-5 şi F-16 Block 30)”, a mai spus ministrul.

Dacă pentru avioanele F-4 Phantom sunt slabe şansele unei posibile vânzări, întrucât cele mai multe dintre statele care le deţin le scot din serviciu, celelalte două tipuri de avioane ar putea fi atractive în piaţa second-hand. Să nu uităm că şi România a cumpărat avioane F-16, la mâna a doua, pentru dotarea Forţelor Aeriene.

Cel mai probabil, unul dintre motivele pentru care Grecia vrea să vândă două dintre tipurile de avioane pe care le deţine este că întreţinerea atâtor avioane diferite este extrem de costisitoare. Mai mult decât atât, Grecia se pregăteşte şi de primirea unor avioane noi Rafale şi plănuieşte şi să aibă avioane F-35 în viitor. Pe lângă cele 24 de avioane Rafale deţinute, Grecia vrea să mai cumpere încă 6.

În ceea ce priveşte avioanele F-35, Dendias a spus că Grecia vrea varianta Block4, mai capabilă. În luna ianuarie 2024, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare către Grecia de 40 de avioane F-35 pentru un cost de 8,6 miliarde de dolari.

Deşi până acum doar Danemarca, Norvegia şi Ţările de Jos au promis că vor trimite avioane F-16 în Ucraina, avioanele vândute de greci ar putea ajunge în Ucraina, dacă ar fi achiziţionate de alte state.