12 septembrie 2020

Grecia îşi întăreşte capacitatea militară: cumpăra avioane, fregate, elicoptere, torpile, rachete

Florin Jipa

Grecia îşi creşte capacitatea militară prin achiziţia de avioane, nave de luptă, elicoptere şi angajarea mai multor militari, conform Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Grecia va achiziţiona 18 avioane noi Rafale de la Dassault şi patru fregate din clasa Hydra, dar intenţionează să crească şi numărul militarilor cu 15.000, a declarat, sâmbătă, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Conform acestuia, armata elenă se va dota şi cu elicoptere Romeo SH-60 Seahawk, torpile şi diferite sisteme de rachete.

Forţele Aeriene din Grecia şi Dassault Aviation colaborează de peste 45 de ani. Grecia a comandat 40 Mirage F1 de la Dassault Aviation în 1974, apoi 40 Mirage 2000 în 1985 şi în cele din urmă 15 Mirage 2000-5 în anul 2000; acest ultim contract include, de asemenea, modernizarea a 10 Mirage 2000 la standardul 2000-5 cu o contribuţie importantă din partea industriei greceşti.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat despre relaţiile tensionate dintre UE şi Turcia cu prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, la summit-ul MED7, care s-a desfăşurat în Insula Corsica, pe 10 septembrie, alături de liderii Portugaliei, Spaniei, Italiei, Ciprului şi Maltei.

Cei doi oficiali au discutat şi despre achiziţiile de armament pentru Grecia din Franţa.

Acest parteneriat între Grecia şi Franţa ar avea scopul de a ţine în frâu ambiţiile Turciei asupra Mediteranei de Est, în general, şi asupra gazelor naturale găsite în largul insulei Cipru, în particular.

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Grecia să înceapă cât mai repede discuţiile privind apele disputate din Mediterana de Est, avertizând că altfel va suporta consecinţe.

Conform lui Erdogan, acesta nu mai este dispus să accepte hărţile imorale impuse Turciei: „Grecia şi aliaţii ei vor înţelege că Turcia are puterea economică, politică şi militară să distrugă hărţile imorale şi documentele impuse,” făcând, probabil, referire la zonele marcate de Grecia şi Cipru ca zonele lor maritime economice.

Cele două ţări aliate sunt blocate în tensiuni diplomatice şi militare de mai multe săptămâni, de când Turcia a început să prospecteze după hidrocarburi într-o zonă pretinsă de Grecia că ar face parte din apele sale teritoriale. Amândouă ţările spun că doresc începerea discuţiilor, dar niciuna nu este dispusă la concesii.

Navele şi avioanele celor două ţări s-au şicanat continuu, existând un real pericol de începere a unui conflict din accident.