14 august 2019

Grecia ar fi refuzat să participe la misiunea coordonată de SUA pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic -presă

Mircea Olteanu

Statele Unite au solicitat Greciei să participe la misiunea multinaţională coordonată de Washington pentru securizarea Golfului Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul, dar Guvernul de la Atena ar fi refuzat, citând situaţia incertă din estul Mării Mediterane, relatează publicaţia Kathimerini.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit jurnaliştilor greci, solicitarea venită din partea SUA în urmă cu câteva zile făcea referire la o potenţială participare cu o unitate navală majoră - fregată, ori cu instrumente aeriene de supraveghere şi recunoaştere.

Însă, autorităţile de la Atena ar fi indicat că în acest moment nu au suficiente mijloace pentru a-şi acoperi necesităţile proprii de supraveghere aeriană, aşadar nu pot oferi asistenţă în acest sens.

Mai mult, după o serie de discuţii între oficiali din cadrul ministerelor Apărării şi Afacerilor Externe de la Atena, s-a decis în privinţa solicitării de asistenţă navală că Forţele Navale greceşti nu pot trimite fregate pentru misiuni în alte regiuni din cauza situaţiei incerte din estul Mării Mediterane şi Marea Egee.

Pe de altă parte, Atena a transmis Statelor Unite că personalul grec deja prezent în zonă (Emiratele Arabe Unite) va fi pus la dispoziţia forţelor armate americane pentru misiuni de monitorizare în regiunea extinsă a Golfului Persic în această perioadă de tensiuni în zona Strâmtorii Ormuz.

Mai multe ţări europene, în mod particular Germania, au refuzat să participe la misiunea navală coordonată de SUA. Marea Britanie şi Israelul au anunţat însă că se vor alătura Statelor Unite în misiunea internaţională pentru protejarea navelor comerciale în Golful Persic, în contextul tensiunilor cu Iranul.