12 iulie 2019

Ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, citat să depună mărturie în Congresul SUA

Mircea Olteanu

Comisia juridică din Camera Reprezentanţilor de la Washington a autorizat joi citarea mai multor foşti sau actuali colaboratori ai preşedintelui Donald Trump în încercarea de a stabili dacă liderul de la Casa Albă a încercat să obstrucţioneze investigaţia privind imixtiunile ruse, informează CNN.

Sursă foto: Mediafax

Mulţi dintre oficialii citaţi au fost menţionaţi în raportul procurorului special Robert Mueller, democraţii din această comisie susţinând că trebuie să discute cu aceştia în contextul dezbaterilor interne privind o potenţială declanşare a procedurii de demitere a preşedintelui SUA.

Convocarea unor foşti sau actuali colaboratori ai lui Trump survine în contextul în care Comisia juridică, controlată de democraţi, a iniţiat o amplă anchetă împotriva liderului de la Casa Albă privind o posibila obstrucţionare a justiţiei, fapte de corupţie şi abuz de putere.

Printre persoanele citate se numără Jared Kushner, consilier prezidenţial şi ginerele lui Trump, Jeff Sessions, fost procuror general, Rod Rosenstein, fost adjunct al procurorului general, John Kelly, fost şef al Cancelariei prezidenţiale, şi Cory Lewandowski, fost director al echipei de campanie a lui Trump.

Procurorul Robert Mueller, care a coordonat ancheta privind ingerinţele electorale ruse, a stabilit că nu au existat acţiuni de coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova.

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei. "Nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură şi pentru democraţii radicali de stânga", a transmis Donald Trump, prin Twitter, după publicarea versiunii redactate a raportului Comisiei Robert Mueller.

Însă liderii democraţi susţin că, în raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. "Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi niciun principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei", a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul lui fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.