20 aprilie 2018

Gestul lui Bashar al-Assad: Preşedintele sirian a predat Ambasadei României o distincţie pentru a fi returnată Franţei. "Este o ţară care este sclavă a Statelor Unite"

Mircea Olteanu

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a renunţat la prestigioasa distincţie franceză Legiunea de Onoare, predând medalia Ambasadei României la Damasc pentru a fi înapoiată Franţei, informează site-ul postului BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Ambasadei României la Damasc reprezintă interesele franceze în Siria după ce Parisul şi-a închis misiunea diplomatică din această ţară în anul 2012, în contextul revoltelor reprimate violent de regimul Bashar al-Assad.

Liderul de la Damasc a comunicat că nu vrea să poarte o decoraţie acordată de o ţară care este "sclavă" a Statelor Unite.

În urmă cu câteva zile, Franţa a anunţat că au fost iniţiate "procedurile disciplinare" pentru retragerea distincţiei oferite preşedintelui sirian.

Bashar al-Assad a primit cea mai înaltă clasă a decoraţiei, Marea Cruce a Legiunii de Onoare, în anul 2001, la scurt timp după preluarea puterii la Damasc în urma decesului tatălui său.

"Nu este o onoare pentru preşedintele Assad să poarte o decoraţie acordată de o ţară care este sclavă şi adeptă a Statelor Unite, care susţin teroriştii", se afirmă într-un comunicat al Ministerului de Externe al Siriei.

Aproximativ 3.000 de persoane primesc anual distincţia Legiunea de Onoare pentru "servicii aduse Franţei" şi pentru apărarea drepturilor omului şi alte cauze similare.

Pe data de 14 aprilie, Franţa a participat la bombardamentele efectuate de SUA şi Marea Britanie în Siria după un atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Rusia susţine că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare menită să fie pretext pentru operaţiuni militare.