26 ianuarie 2022

Germania trimite aeronave Eurofighter în România

Florin Jipa

Ambasada Germaniei la Bucureşti tocmai ce a anunţat că Forţele Aeriene Germane vor trimite aeronave Eurofighter în România pentru a ne sprijini, alături de Italia, în desfăşurarea misiunilor de poliţie aeriană întărită în regiunea Mării Negre.

Sursă foto: NATO

Astfel, ambasadorul german Peer Gebauer a declarat: „Germania se poziţionează în continuare ferm alături de România. Începând de la mijlocul lunii februarie, Forţele aeriene germane (Luftwaffe) vor participa cu avioane Eurofighter şi soldaţi la măsura Poliţie Aeriană Întărită Zona de Sud (Enhanced Air Policing South). Împreună cu Italia asigurăm securitatea spaţiului aerian al NATO, ca parteneri de încredere, cu o contribuţie vizibilă şi de înaltă calitate. Aceasta reprezintă un semn clar al solidarităţii transatlantice şi europene.”

Oficialul german consideră că „solicitările privind retragerea trupelor NATO din România şi revenirea la situaţia din anul 1997 trebuie respinse cu fermitate. Nu putem da ceasul înapoi cu 25 de ani. Apartenenţa României la NATO reprezintă o realizare esenţială şi nu poate fi pusă la îndoială de către terţi. Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia actuală în regiune. Atitudinea Rusiei nu reprezintă doar o ameninţare la adresa Ucrainei, ci afectează securitatea întregii Europe. De aceea, o nouă încălcare a suveranităţii Ucrainei ar atrage după sine un răspuns european ferm şi comun.

În această privinţă, ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, s-a exprimat categoric în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.”

Aviatorii italieni au început misiunile de poliţie aeriană în România, la jumătatea lunii decembrie, pentru patru luni, cu patru aeronave Eurofighter.