13 septembrie 2022

Germania se pregăteşte pentru război nuclear. Vrea să cumpere rachete antibalistice Arrow 3 din Israel

Florin Jipa

Conform premierului israelian, Yair Lapid, Germania este interesată să achiziţioneze din Israel sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, ca parte a planului de creştere a capabilităţilor militare după ce Putin a readus războiul în Europa şi a invadat Ucraina.

Sursă foto: Twitter

Într-o conferinţă de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, premierul israelian a declarat că Israelul va juca un rol cheie în construirea capacităţilor de apărare anti-aeriene germane.

Cu toate acestea, surse din guvernul german au declarat, pentru Reuters, că nu a fost semnat încă nici un acord şi nici nu s-a vorbit de o anumită sumă.

Pe lângă Germania, Azerbaidjanul a mai fost interesat în sistemul de apărare anti-rachete Arrow 3.

Germania a anunţat imediat după ce Putin a invadat Ucraina un plan de 100 miliarde de euro pentru refacerea capacităţii forţelor armate, iar Israelul este interesat să participe la acest proces.

Arrow 3 a fost dezvoltat de Israel în colaborare cu Statele Unite, ca o continuare a sistemului Arrow 2, putând fi utilizate aceleaşi instalaţii de lansare. Interceptorii pot fi lansaţi terestru sau de pe mare. Sistemul de rachete Arrow 3 poate fi folosit cu succes împotriva rachetelor balistice intercontinentale, care pot avea focoase cu arme de distrugere în masă, dar şi pentru distrugerea altor sateliţi, deoarece interceptorii acestuia sunt extraatmosferici, pot ajunge la o altitudine de 100 km, prind viteze hipersonice (mai mari de 5 ori decât viteza sunetului). Interceptorii pot fi lansaţi înainte de ajungerea ţintei, ei pot fi dirijaţi mai apoi împotriva rachetelor inamice.