18 februarie 2019

Germania nu îşi va mai extrăda cetăţenii în Marea Britanie post-Brexit

Teodora Marinescu

Germania nu îşi va mai extrăda cetăţenii în Marea Britanie în urma Brexit, indiferent dacă Londra va ieşi din Uniunea Europeană cu o înţelegere, se arată într-o notificare oficală trimisă de Brelin către Bruxelles, relatează Financial Times.

Sursă foto: Mediafax

Decizia Germaniei, anunţată în Comisia Europeană săptămâna trecută, sublinază provocările Marii Britanii şi UE în menţinerea cooperării în domeniul Securităţii în urma Brexit, notează publicaţia.

Potrivit constituţiei sale, Germania are limite stricte în ceea ce priveşte extrădarea naţionalilor săi. Excepţiile sunt permise în cazul cererilor din partea altor state din Uniunea Europeană.

Acest lucru înseamnă că Berlinul nu va mai putea extrăda cetăţeni germani în Marea Britanie post-Brexit.

Încă din 2010, Marea Britanie a făcut cereri de extrădare pentru aproximativ 1.800 de suspecţi, prin mandate de arestare europene. Acestea au inclus 15 germani, acuzaţi de agresiuni sexuale, spălare de bani, fraudă şi trafic de droguri.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie.

Recent, peste 40 de foşti diplomaţi britanici au îndemnat-o pe Theresa May, premierul Marii Britanii, să amâne ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, acuzând-o pe şefa Guvernului de la Londra că prezidează o "criză naţională".