21 decembrie 2020

Germania atenţionează Iranul să nu rateze oportunitatea pe care Administraţia Biden ar putea să o ofere privind readucerea SUA în Acordul nuclear

Andreea Soare

Ministrul german al afacerilor externe, Heiko Maas, a cerut, luni, Iranului să nu rateze oportunitatea oferită de perspectiva Administraţiei Biden de a reintra în Acordul Nuclear, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Vorbind în cadrul unei conferinţe cu oficiali din ţările membre ale Acordului JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), Maas a declarat că Iranul ar trebui să nu facă niciun pas care ar putea să îngreuneze eforturile lui Biden de a reconsidera decizia luată de preşedintele Trump de a părăsi acordul nuclear.

„Pentru a face posibilă reconcilierea cu SUA sub Administraţia Biden, nu ar trebui făcute manevre tactice precum cele la care am fost martori în ultima vreme”, a spus Maas reporterilor.

„Această oportunitate, această ultimă portiţă, nu trebuie irosită”, a continuat Maas.

Declaraţiile ministrului german al afacerilor externe vin în contextul preocupărilor oficialilor americani cu privire la un posibil atac al Iranului asupra trupelor militare SUA la împlinirea unui an de la eliminarea generalului iranian Soleimani de către trupele americane. Un astfel de atac ar reprezenta un obstacol în calea posibilelor eforturi ale Administraţiei Biden de a reintra în Acordul nuclear.

La începutul lunii decembrie, Joe Biden anunţa că este disponibil să readucă SUA în Acordul nuclear, dacă sunt respectate anumite condiţii: „Dacă Iranul revine la respectarea strictă a Acordului nuclear, Statele Unite se vor realătura acordului, ca punct de lansare a unor negocieri generale”, a declarat Joseph Biden, citat de Mediafax, menţionând că, dacă acest lucru se va întâmpla, va anula sancţiunile impuse de Administraţia Trump.

„Avem multe de discutat despre rachetele de mare precizie şi despre multe alte lucruri care destabilizează regiunea. Dar cea mai bună modalitate de a avea măcar puţină stabilitate în regiune este abordarea programului nuclear. Ultimul lucru de care avem nevoie în acea parte a lumii este obţinerea unei arme nucleare”, a subliniat Biden, la acea vreme.