06 august 2019

Germania are lumină verde pentru a achiziţiona rachete Patriot PAC-3 îmbunătăţite

Monitorul Apărării şi Securităţii

Agenţia pentru Cooperare în domeniul Securităţii, a Pentagonului, a anunţat că Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare de rachete Patriot PAC-3 către Germania, prin programul Foreign Military Sale. Departamentul Apărării al SUA a transmis Congresului, la 12 iulie, certificările necesare privind această posibilă tranzacţie de armament, în vederea aprobării.

Sursă foto: Mediafax

Guvernul german a transmis Washingtonului intenţia de a achiziţiona cincizeci de rachete Patriot PAC-3, varianta îmbunătăţită Missiles Segment Enhanced (MSE). Tranzacţia preconizată mai include setul de conversie a lansatoarelor, echipamente de antrenament, controloare ale încălzirii lansatoarelor, echipamente de sprijin, documentaţie completă şi piese de schimb, asistenţă de asigurare a calităţii, programe de urmărire a funcţionării, asistenţă tehnică şi sprijin de transfer, alte elemente logistice. În proiectul de tranzacţie nu apar componente de off-set. Contractul în studiu este estimat la suma de 401 milioane de dolari, iar principalul producător este firma Lockheed Martin din Dallas Texas.

Comentatorii estimează că un astfel de contract va asigura Germaniei menţinerea celei mai mari capacităţi de apărare anti-aeriană din Europa şi va contribui şi la creşterea resurselor anti-aeriene ale Alianţei Nord-Atlantice.

Pe de altă parte, din punct de vedere politic, un astfel de contract poate diminua reproşurile pe care Administraţia Trump le face Germaniei pentru nivelul insuficient de fonduri pe care Berlinul le alocă pentru apărare, în cadrul NATO.