25 septembrie 2019

Germania analizează o propunere a Administraţiei Vladimir Putin despre un moratoriu referitor la instalarea de sisteme balistice în Europa

Mihai Draghici

Guvernul Angela Merkel analizează o propunere a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind adoptarea unui moratoriu referitor la instalarea de sisteme balistice în Europa, afirmă surse guvernamentale de la Berlin.

Sursă foto: Mediafax

"Pot confirma că Guvernul german a primit o propunere din partea preşedintelui Rusiei. Din ceea ce ştim, alţi aliaţi şi parteneri au primit o scrisoare similară. Acum, analizăm această scrisoare cu partenerii apropiaţi din NATO şi Uniunea Europeană", a declarat un oficial guvernamental german pentru agenţia Tass.

"În general, noi, împreună cu partenerii şi aliaţii, am susţinut renunţarea totală şi controlată de către Rusia la toate sistemele de rachete care încalcă acordurile, în scopul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Din păcate, nu am reuşit acest lucru, astfel că acum discutăm cu partenerii ce să facem în această situaţie, pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în viitor. În acelaşi timp, suntem deschişi permanent dialogului cu Rusia, dacă este însoţit de un angajament de a clarifica problemele existente şi a le rezolva", a precizat oficialul german.

Conform publicaţiei Kommersant, Vladimir Putin le-a trimis liderilor din mai multe ţări, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa şi în alte regiuni.

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) a fost anulat pe 2 august, la iniţiativa Administraţiei Donald Trump, care a acuzat Rusia că dezvoltă armament interzis prin acest acord. Administraţia Vladimir Putin a respins acuzaţiile.