12 februarie 2019

George Soros îndeamnă Uniunea Europeană să se mobilizeze pentru apărarea valorilor pe care a fost construită

Mihai Draghici

Uniunea Europeană trebuie să identifice riscurile cu care se confruntă şi să se mobilizeze pentru apărarea valorilor pe care a fost construită, altfel riscă destrămarea, afirmă omul de afaceri George Soros într-un editorial publicat pe site-ul Project-Syndicate.org.

"Europa se îndreaptă în mod inconştient spre uitare, astfel că cetăţenii Europei trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu se vor trezi, Uniunea Europeană va dispărea aşa cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică în 1991. Nici liderii noştri, nici cetăţenii de rând nu par să înţeleagă faptul că ne confruntăm cu un moment revoluţionar, că seria de posibilităţi este foarte mare şi că eventualul rezultat este puternic incert", scrie George Soros, filantrop şi om de afaceri miliardar american de origine ungară, criticat pentru că ar susţine mişcări de protest, inclusiv în ţări europene.

"Cei mai mulţi dintre noi ne gândim că viitorul va fi mai mult sau mai puţin asemănător cu prezentul, dar acest lucru nu se întâmplă neapărat. În viaţa mea îndelungată şi plină de evenimente, am asistat la multe perioade pe care le consider ca fiind marcate de un dezechilibru radical. Ne aflăm şi acum într-o astfel de perioadă", subliniază George Soros în editorialul intitutal "Europa, te rog, trezeşte-te!"

"Viitorul moment dinamic vor fi alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019. Din nefericire, forţele antieuropene vor avea un avantaj competitiv în scrutin. Există câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru, inclusiv sistemul desuet din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică a unei modificări a tratatelor şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. UE poate impune acquis-ul comunitar în ţările membre, dar nu are capacitatea de a forţa naţiunile să se conformeze", argumentează George Soros.

Omul de afaceri observă că echilibrul forţelor politice se modifică în ţări europene precum Germania, "statul dominant în UE", în Franţa, Polonia, Ungaria, Suedia şi Italia, unde partidele populiste sunt în ascensiune. O altă problemă o reprezintă situaţia politică din Marea Britanie şi producerea Brexit.

"Primul pas în apărarea Europei de inamici, atât de cei interni, cât şi de cei externi, este să recunoaştem magnitudinea ameninţării. Al doilea este să trezim majoritatea proeuropeană şi să o mobilizăm pentru apărarea valorilor pe care Uniunea Europeană a fost fondată. Altfel, visul Europei unite ar putea deveni coşmarul secolului 21", concluzionează George Soros.