01 iunie 2018

George Friedman: Rusia este o superputere într-o nouă realitate, care nu este un nou război rece

Laura Buciu

Rusia este o superputere într-o nouă realitate, care nu este un nou război rece, a declarat, vineri, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, George Friedman, fondator şi preşedinte al Geopolitical Futures.

„Cred că nu ar trebui să vorbim de război rece, ci de noi realităţi, în care Rusia este o superputere, Turcia este foarte importantă, România şi Statele Unite sunt şi ele importante. Cred că este mai simplu să vorbim despre o nouă perioadă, dar nu se compară cu un război rece”, a spus Friedman, întrebat dacă în acest moment se poate vorbi despre un nou război rece de durată şi care ar fi caracteristicile acestui tip de conflict.

George Friedman participă, vineri şi sâmbătă, la Sibiu, la o conferinţă despre securitatea la Marea Neagră, organizată de Universitatea Lucian Blaga.

La sesiunea plenară au participat, alături de George Friedman, şi James Carafano, vicepreşedinte al Heritage Foundation, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, Mihai Şomordolea, secretar al CSAT.

Discuţiile vizează subiecte de interes geopolitic şi geostrategic la Marea Neagră, de identificare de resurse capabile pentru transformarea a acestei scene de confruntări, rivalitate şi ambiţii statale, într-o oportunitate-cheie.

„Prin consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, România a devenit un aliat predictibil şi activ în regiune. Datorită eforturilor diplomatice româneşti, Marea Neagră are potenţialul de a deveni o platformă pentru asigurarea încrederii şi angajamentului reciproc, prin construcţia unei reţele de tip “Security Trust” – concept propus de România în 2015 şi regăsit în Politica Europeană de Vecinătate revizuită în noiembrie 2015 sub denumirea de „thematic framework” – cu scopul de a implementa o centură de siguranţă în jurul Europei”, potrivit organizatorilor conferinţei.