George Friedman: NATO există ca organizaţie, dar nu mai are unitatea pe care o avea înainte de 1992
Indira Crasnea | Laura BuciuNATO există ca organizaţie pentru că "toată lumea avea un interes comun", însă, în acest moment, nu mai are unitatea pe care Alianţa o avea înainte de 1992, a spus, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), fondatorul şi preşedintele Geopolitical Futures, George Friedman.
Prezentăm interviul acordat de către George Friedman, fondator şi preşedinte al Geopolitical Futures, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS).
"Reporter: Credeţi că putem vorbi, în acest moment, de un nou "război rece" pe termen lung?
George Friedman : Nu cred că suntem într-un Război Rece. Cred că ne aflăm într-o stare de tensiune, iar aceasta este o stare normală pentru fiinţele umane. Rusia nu mai este ceea ce era pe vremuri, nici Statele Unite nu mai sunt ce erau, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este ceea ce era.
Cred că în loc să vorbim de un nou Război Rece, ar trebui să vorbim despre noua realitate, în care Rusia este un anumit tip de putere, Turcia este foarte importantă, România şi Statele Unite sunt aliate; deci, cred că este mai bine să vorbim pur şi simplu despre o nouă eră, dar nu este o situaţie comparabilă cu un nou Război Rece.
Reporter: Metaforic vorbind, unde credeţi că va fi noua "graniţă" a NATO? Vorbind concret, care este viitorul acordului Rusia-NATO? Este doar suspendat sau se preconizează o anulare a acestuia?
George Friedman: NATO a existat deoarece toată lumea avea un interes comun. În momentul de faţă, nu toţi membrii NATO au interese comune. Portugalia, Italia sau Olanda nu au aceleaşi interese ori temeri precum Polonia sau România.
Intrarea într-un război este o problemă foarte gravă, nu este un lucru făcut de diplomaţi, sunt operaţiuni efectuate de tineri şi tinere, dintre care mulţi vor muri.
Statele Unite sunt pregătite să asume angajamente privind forţe militare pentru România şi Polonia, despre alte ţări nu ştim ce angajamente au asumat, ştim că nu au asumat angajamente majore acum.
Prin urmare, aş argumenta că, pentru a discuta despre NATO, trebuie discutat despre câte arme, despre câţi oameni sunt disponibili şi dacă există voinţa politică de a trimite oameni în războaie. Iar, pentru cele mai multe ţări din NATO, acest lucru nu este valabil, nu au această disponibilitate.
Prin urmare, NATO există ca organizaţie, dar nu are unitatea pe care Alianţa o avea înainte de anul 1992".
Reporter: Cum vedeţi relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă peste cinci ani?
George Friedman :Rusia este o putere slabă din punct de vedere economic. A fost afectată foarte mult de criza petrolului. Face gesturi politice şi militare pentru a încerca să arate că este foarte puternică.
Statele Unite sunt o insulă între Atlantic şi Pacific; au alte tipuri de preocupări - Coreea, China, Orientul Mijlociu; în mod clar avem un interes în a limita influenţa Rusiei, dar nu cred că ruşii se află în situaţia de a purta un război serios, mai ales cu Statele Unite.
Cred că vor crea tensiuni pentru a încerca să obţină rezultate politice, dar aş fi foarte surprins să apară vreun război, dar surprinzele se produc, aici este Europa. În Europa nu se poate presupune cea mai bună situaţie, de aceea trebuie să avem Alianţa".
(Centrul de Studii Globale al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu a organizat în perioada 1-2 iunie 2018, conferinţa internaţională "Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security", cu sprijinul Preşedintelui României, al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, fiind cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu).
