21 mai 2019

George Ciamba: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene a închis cele mai importante 11 dosare sectoriale

Alexandru Costea

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat, la Bruxelles, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale de marţi, că România a închis, pe durata mandatului la Consiliul UE, 11 dosare sectoriale, "cele mai importante", menţionând că acestea "nu puteau să aştepte".

Sursă foto: Mediafax

"Avem abordări parţiale cu Parlamentul European pe 11 abordări sectoriale. Cred că ăsta e un lucru foarte important. Mai sunt destul de multe de închis. Aceste 11 au fost cele mai importante, pentru că erau lucrurile care chiar nu puteau să aştepte. Cred că este o contribuţie foarte importantă", a spus George Ciamba.

Ulterior, el a transmis pe Twitter că în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles, miniştrii europeni au avut ultima dezbatere tematică pe modul de aplicare în viitorul buget UE al unui instrument dedicat politicii externe ale Uniunii Europene.

"Viitorul buget UE s-a aflat şi astăzi (marţi-n.red.) pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale, avansarea negocierilor fiind o prioritate a #RO2019EU. Discuţiile s-au concentrat pe ultima dezbatere tematică, dimensiunea externă a bugetului", a scris George Ciamba, marţi, pe Twitter.

Anterior reuniunii, ministrul delegat al Afacerilor Europene a declarat că în iunie va avea loc o discuţie "mai aplicată" pe Cadrul Financiar Multianual, negocieri care vor continua în timpul următoarei preşedinţii rotative la Consiliul UE, a Finlandei.

"Astăzi (marţi-n.red.) vom avea ultima dezbatere tematică care priveşte modul cum vom avea în viitorul buget un instrument dedicat politicii externe sau relaţiilor externe ale UE. Cred că şi acesta e un subiect important. Urmează ca în iunie să avem o discuţie mult mai aplicată pe Cadrul Financiar Multianual şi atunci va fi important să vedem dacă putem veni cu negobox care să poată să fie baza unei decizii ulterioare în timpul preşedinţiei finlandeze", a afirmat George Ciamba la Bruxelles.