10 septembrie 2019

George Ciamba a discutat cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE despre Cadrul Financiar Multianual

Diana Grigore

Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a discutat, luni, la Bruxelles, cu reprezentanţii Preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE despre Cadrul Financiar Multianual post 2020, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Mediafax

„La data de 9 septembrie 2019, Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, reprezentată de omoloaga sa Tytti Tuppurainen, principalul subiect abordat fiind Cadrul Financiar Multianual (CFM) post-2020, în perspectiva continuării negocierilor în acest dosar.Cu acest prilej, Ministrul a transmis sprijinul României în susţinerea eforturilor Preşedinţiei finlandeze a Consiliului de avansare a procesului de negociere, care să contribuie la îndeplinirea obiectivului fixat de liderii europeni de obţinere a unui acord politic asupra viitorului buget al Uniunii, până la finalul acestui an. Ministrul pentru afaceri europene a subliniat importanţa a eforturilor comune ale grupului Prietenii Coeziunii, menţionând coeziunea ca principală politică investiţională a UE”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Instituţia precizează că Ciamba „a reiterat susţinerea ţării noastre pentru un buget ambiţios, capabil să ofere o finanţare adecvată atât noilor priorităţi ale Uniunii Europene, dar şi politicilor europene prevăzute în Tratat, precum politica de coeziune şi politica agricolă comună, accentuând faptul că această abordare va reuşi să ofere un răspuns cuprinzător provocărilor curente aflate pe agenda europeană”.

Au fost abordate şi o serie de probleme specifice precum nivelul total de finanţare al următorului CFM, flexibilitatea bugetară, condiţionalităţi, resurse proprii şi altele.

Potrivit sursei citate, „partea română a subliniat importanţa unei contribuţii naţionale din partea fiecărui stat membru la viitorul buget al Uniunii, corespunzătoare ca procent din PIB-ul comunitar, în linie cu propunerea Comisiei”.

De asemenea, „Preşedinţia finlandeză a precizat că la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 16 septembrie va prezenta o imagine de ansamblu a stadiului discuţiilor, precum şi o evaluare generală a marjei de manevră în negocieri”.

Ministerul de Externe a transmis, totodată, că George Ciamba a vut o întrevedere la Bruxelles şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene al Poloniei, Konrad Szymanski.

„Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, s-a întâlnit astăzi, 9 septembrie 2019, la Bruxelles, cu secretarul de stat polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski. În cadrul întrevederii, cei doi au discutat despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi despre stadiul negocierilor pe acest subiect. Discuţiile au evidenţiat convergenţa obiectivelor României şi Poloniei în raport cu viitorul buget european, respectiv menţinerea unui rol consistent, reflectat inclusiv în termeni de alocări, pentru politicile tradiţionale, pentru politica de coeziune şi pentru politica agricolă comună, în scopul facilitării investiţiilor şi convergenţei economice şi sociale între statele membre şi regiuni”, transmite MAE.

Un alt subiect l-a vizat bugetul UE, dar şi problematica Brexit.

„În acelaşi timp, au evidenţiat importanţa menţinerii unei coordonări strânse între statele membre cu poziţii convergente pe acest subiect, pentru promovarea eficientă a obiectivelor legate de viitorul politicii de Coeziune, care trebuie să rămână principala politică investiţională a UE. Totodată, a fost menţionată importanţa existenţei unui buget flexibil, capabil să răspundă la noile provocări cu care se confruntă Uniunea, cu menţinerea predictibilităţii acesteia în termeni de obiective şi programare. În context, au fost subliniate şi alte elemente importante - atât pe partea de cheltuieli, cât şi pe partea de venituri - ale viitorului buget care necesită în continuare o abordare coordonată.

Cei doi oficiali au adus în discuţie şi ultimele evoluţii legate de problematica Brexit, având în vedere că cele mai numeroase comunităţi de imigranţi în Regatul Unit sunt cea poloneză şi cea română. Ministrul George Ciamba a precizat că interesele României şi Poloniei sunt comune şi în privinţa importanţei acordate protejării drepturilor cetăţenilor români, respectiv polonezi din Marea Britanie post-Brexit – o prioritate atât pentru autorităţile de la Bucureşti, cât şi pentru cele de la Varşovia”, se mai arată în comunicatul de presă.