Generalul Teodor Incicaş, şeful Armamente: Ne dorim realizarea rachetei SkySceptor în România. Anul acesta semnăm un nou contract pentru 150 Piranha 5 şi demarăm achiziţia maşinilor de luptă a infanteriei
Andreea SoareAflat la târgul de apărare FEINDEF de la Madrid, generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armamente, a răspuns la câteva întrebări pentru Monitorul Apărării şi Securităţii.

O temă de interes a fost realizarea rachetelor SkySceptor, ce pot fi folosite de sistemul PATRIOT, în România.
„Suntem interesaţi de tot ce înseamnă capacitate de lovire care să fie generată de România. Avem nevoie pe timp de criză şi război de o capacitate reală de sprijin şi regenerare a capacităţii de operaţionalizare. Din ceea ce ştim noi până în acest moment, proiectul continuă. Acest lucru ne-au spus ambele părţi, atât Ministerul Economiei cât şi Raytheon,” a declarat Incicaş.
Referitor la producerea rachetelor pentru HIMARS, generalul Incicaş a precizat că nu este nicio discuţie la acest moment.
„Producerea unor rachete pentru HIMARS în România nu este încă în discuţie. Sigur că noi ne-am dori să putem face acest lucru, poate că într-un anumit context o să putem discuta, noi încercăm. În ceea ce priveşte Centrul de mentenanţă pentru HIMARS în România, este un demers în curs. Compania americană a fost de acord cu acest demers, ei au ales compania pe care o propun, noi şi cu Ministerul Economiei urmează să desemnăm centrul de mentenanţă conform procedurilor legale.”
Teodor Incicaş a vorbit şi despre semnarea unui nou contract pentru achiziţia de transportoare Piranha 5. „Urmează în acest an să semnăm un contract pentru încă 150 de Piranha 5 şi probabil vom iniţia achiziţia maşinii de luptă a infanteriei. Dacă această achiziţie se va şi termina în acest an, este prea puţin probabil. Dar oricum, în acest an, vom începe această achiziţie.
În zilele acestea, începem livrarea către unităţile militare a primelor derivate din Piranha 5 şi suntem în faza de evaluare şi acceptanţă pentru aceste vehicule, pentru că sunt 26 de vehicule, dar sunt de cinci tipuri.
În contractul subsecvent numărul doi, care înseamnă 133 vehicule, primele 47 vor fi livrate până la finalul acestui an. În continuare, în următorii doi ani, vom avea livrările de la acest al doilea contract subsecvent care va întregi lotul total de 227 de vehicule.”
Armata României este interesată şi de sisteme C4I. Generalul Incicaş: „În urmă cu o lună am dat drumul la achiziţia publică de sisteme C4I (comandă control comunicaţii şi informatică) pentru nivelul brigadă batalion, respectiv puncte de nivel brigadă şi sisteme de comunicaţii şi informatică pentru batalion. Achiziţia este în curs de desfăşurare, o desfăşoară Romtehnica în numele Ministerului Apărării Naţionale.”
