07 noiembrie 2019

Generalul Ştefan Dănilă: Ideea de război hibrid a fost introdusă în Strategia Militară a SUA în anul 2015

Nicolae Oprea

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major General, a declarat, miercuri, la Conferinţa Gândirea Militară Românească, că ideea de război hibrid a fost introdusă în Strategia Militară a Statelor Unite ale Americii în 2015, de către generalul Martin Dempsey.

Sursă foto: Mediafax

„Ceea ce puţină lume ştie, şi veţi găsi puţine informaţii corecte despre invadarea Crimeei, este faptul că pe 28 februarie invazia era deja clară. Controlul asupra peninsulei era realizat prin acei omuleţi verzi care ocupaseră căile de comunicaţii, aveau controlul asupra unităţilor militare, au câştigat, au pierdut, apoi din nou au realizat controlul aeroporturilor, aveau controlul asupra întregii peninsule. Acei omuleţi verzi aveau nişte măşti pe gură, nu aveau însemne de apartenenţă, şi nu erau asumaţi de Federaţia Rusă”, a declarat, miercuri, generalul Ştefan Dănilă, în cadrul Conferinţei internaţionale Gândirea Militară Românească, cu tema "Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice".

Potrivit fostului şef de Stat Major, în 2015, generalul american Martin Dempsey a introdus, în Strategia Militară a SUA războiul hibrid ca un război pornit cu mijloace neasumate, realizarea unui avantaj strategic şi impunerea „faptului împlinit”.

„După invadarea Crimeei, la o zi după asta, s-a obţinut de către preşedintele Putin aprobarea Parlamentului rus pentru a dispune forţelor ruse să sprijine Parlamentul din Crimeea, pentru că au luat decizia să fie autonomi. Deci deciziile legale s-au luat după ce se ocupase.Este adevărat că populaţia Crimeei este majoritar de naţionalitate rusă. Dar a fost o încălcare deosebit de gravă a tratatelor internaţionale, Federaţia Rusă fiind printre garanţii integrităţii teritoriale a Ucrianei, mai mult, a fost principalul beneficiar, întrucât tot arsenalul nuclear al Ucrainei a fost preluat de către Federaţia Rusă. Acesta a fost ceea ce generalul Dempsey l-a definit ca fiind „război hibrid”. Statele Unite aveau în Strategia de Securitate Naţională şi în Strategia Militară ca principală ameninţare terorismul, dar în 2015, Dempsey a introdus şi războiul hibrid ca un război pornit cu mijloace neasumate, cu oameni fără însemne, care ocupă poziţii strategice, care ies din zona dreptului internaţional, dar nu sunt asumate de statul respectiv, după care te pun în faţa faptului împlinit. Asta este ideea de război hibrid văzută atunci de generalul Dempsey”, a mai pecizat Ştefan Dănilă.

Acesta şi-a început prezentarea prin câteva precizări, în linia celor discutate în acest panel al conferinţei: „Conceptul de „ameninţări hibride” a apărut la începutula anilor 90, atunci când tehnologiile utilizate în zona civilă le-au depăşit pe cele din domeniul militar. Până atunci tehnologiile letale au fost cu un pas înainte, el fiind transferate şi în zona paşnică. După apariţia Internetului, el însuşi dezvoltat iniţial pentru domeniul militar, tehnologiile civile s-au dezvoltat mai rapid, în unele domenii, fiind preluate şi adaptate pentru scopuri militare”.

Statul Major al Apărării a organizat, miercuri şi joi, la Cercul Militar Naţional, Conferinţa ştiinţifică internaţională Gândirea Militară Românească, cu tema "Securitatea şi Apărarea între istorie, teorie şi politici publice".

Activitatea a fost desfăşurată în contextul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării şi a 155 de ani de la înfiinţarea revistei Gândirea Militară Românească.