30 iunie 2021

Generalul Scot Miller: Rapiditatea pierderii teritoriilor din Afganistan este îngrijorătoare

Andreea Soare

Generalul american Scot Miller, care se ocupă de procesul de retragere a trupelor americane din Afganistan, crede că situaţia de securitate din ţară „nu este bună”, întrucât forţele de securitate afgane sunt nevoite să lupte singure împotriva talibanilor, transmite The Hill, cu referire la ABC News.

Sursă foto: Profimedia

„Cred că ceea ce vedeţi, doar dacă vă uitaţi la situaţia de securitate, nu este bine deloc. Afganii au recunoscut că nu e bună (n.r. situaţia de securitate). Talibanii sunt în continuă mişcare”, a declarat acesta.

Talibanii au preluat repede controlul mai multor zone din Afganistan, de când SUA au anunţat că vor părăsi ţara, creând condiţii „care nu vor fi bune pentru Afganistan, în viitor, dacă va avea loc o preluare a controlului asupra armatei”.

„Pierderea teritoriilor şi rapiditatea acestei pierderi este îngrijorătoare”, a adăugat Miller. „Pe măsură ce vedem talibanii cum se răspândesc în ţară, vrem doar ca oamenii să nu îşi piardă speranţa sau să creadă că se află în faţa unei decizii inevitabile”, a continuat Miller.

Deşi termenul limită de retragere a trupelor este 11 septembrie, oficialii americani au anunţat că procesul de retragere s-ar putea încheia chiar mai devreme, în iulie. În acest context, agenţiile de informaţii din SUA cred că guvernul afgan ar putea să cadă în doar şase luni de la retragerea trupelor americane. În jur de 650 de militari americani vor rămâne, totuşi, în ţară pentru a asigura securitatea misiunii diplomatice a SUA.

Miller a declarat că ministrul afgan al apărării i-a cerut, în ultima perioadă, asistenţă din partea forţelor SUA, însă va veni un moment în care „va trebui să îi spun că nu mai pot face asta”.