13 iunie 2019

Generalul Ralston, la Black Sea and Balkans Security Forum: NATO oferă securitate, doar nu poate crea prosperitate/ NATO, UE sunt mai puternice împreună

Mircea Olteanu

Generalul (r) american Joseph W. Ralston, fost comandant suprem aliat în Europa (SACEUR) al Comandamentului Aliat NATO, a declarat, la conferinţa Black Sea and Balkans Security Forum, că NATO nu poate crea prosperitate pe cont propriu, ci doar oferă securitate.

Sursă foto: Mediafax

"NATO are un rol esenţial pentru securitatea transatlantică. Este suficientă pentru securitatea transatlantică? Nu", a declarat generalul american la o prezentare pe tema importanţei relaţiilor între alianţa transatlantică şi Blocul comunitar.

"NATO poate şi asigură securitate, dar nu poate crea securitate pe cont propriu, iar, în cele din urmă, securitatea şi stabilitatea se bazează pe prosperitatea ţărilor. NATO şi UE sunt mai puternice împreună", a explicat Ralston.

Generalul american a mai vorbit în cadrul prezentării şi despre chestiunea tensiunilor între Washington şi aliaţii europeni pe tema cheltuielilor militare.

"Fiecare preşedinte din timpul carierei mele a avut acelaşi scop: aliaţii NATO trebuie să cheltuie mai mult pentru securitatea lor. Preşedintele Trump a spus-o poate mai clar, poate într-un mod mai puţin diplomatic, însă mesajul este acelaşi", a afirmat Ralston.

Generalul american a subliniat însă că, în pofida acestor neînţelegeri, SUA îşi menţin angajamentele privind securitatea în Europa, oferind drept exemplu în acest sens sporirea cheltuielilor Washingtonului pentru securitatea Europei.

"În ultimii cinci ani, Statele Unite au cheltuit în mod suplimentar 16,5 miliarde de dolari pentru apărarea europeană, pentru a consolida forţele noastre din Europa şi pentru a descuraja acţiunile Rusiei", a precizat Ralston.