18 ianuarie 2022

Generalul (r) Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat şi de faptul că lucrarea de doctorat nu este un produs de cercetare ştiinţifică

Florin Jipa

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, este plagiată, afirmă Emilia Şercan, jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti.

Sursă foto: Mediafax

„Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate,” declară jurnalista pe o reţea de socializare

Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Emilia Şercan mai precizează că dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare ştiinţifică. Nu are o metodologie, un corpus şi o cercetare propriu-zisă.

„Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Naţională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces şi la Biblioteca UNAP,” mai spune Şercan.

Emilia Şercan consideră că Nicolae Ciucă i-a plagiat, printre alţii, pe generalul (r) Eugen Bădălan, fost şef al Statului General Major al Armatei, şi generalul (r) Teodor Frunzeti, fost rector al UNAP şi fost consilier la Administraţia Prezidenţială în mandatul preşedintelui Klaus Iohannis, conform unui articol apărut astăzi în PressOne. 

Într-un răspuns transmis jurnalistei, premierul Nicolae Ciucă a declarat că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”.

Nicolae Ciucă a devenit doctor în ştiinţe militare în 2003, la UNAp, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale".

Exista o prevedere legală ca un ofiţer să ajungă general doar dacă are doctoratul, lucru de care Nicolae Ciucă nu ar fi avut neapărat nevoie, deoarece a absolvit şi Colegiul de război, trupe de uscat, master în Studii Strategice, din SUA.