16 februarie 2021

Generalul (r) Breedlove, fost comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), avertizează asupra situaţiei create de Rusia în regiune şi propune o strategie pentru Marea Neagră

Florin Jipa

„Crimeea dă control Rusiei în nordul Mării Negre şi pune în pericol libertatea de navigaţie", a declarat, pe 16 februarie, generalul (r) Philip M. Breedlove, fost comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) în cadrul unei videoconferinţe organizate cu jurnalişti din România.

Sursă foto: Profimedia

Referitor la situaţia de securitate la Marea Neagră, Breedlove a punctat „Continua ocupare a Crimeei, militarizarea Crimeei, forţele proxy ale Rusiei din Donbas, faptul că returnarea controlului Donbasului către forţele ucrainene nu a făcut progrese,” reprezintă provocări la securitatea regională.

„NATO şi-a intensificat prezenţa, Statele Unite şi-au intensificat prezenţa în regiune. Dar rămâne întrebarea cum reacţionăm la interdicţia aeriană din Marea Neagră. Eu cred că este în principal o problemă politică. Militarii dezvoltă şi au capabilităţi ce pot fi folosite, dar adevărata problemă se referă la ce politici vor adopta celelalte ţări NATO şi puterile din vest pentru a rezolva această problemă din nordul Mării Negre,” a subliniat Breedlove.

Referitor la securitatea spaţiului aerian, desfăşurată cu ajutărul a trei ţări NATO, generalul american a declarat că „trebuie să vedem cum trecem de la poliţia aeriană, o misiune continuă, către apărarea aeriană, pentru care am militat ca SACEUR, şi ceilalţi comandanţi care au venit după mine au continuat pe aceeaşi direcţie, până când ţările riverane Mării Negre vor avea abilitatea de a desfăşura singure misiunile de poliţie aeriană.”

Philip M. Breedlove a mai declarat că administraţia americană ar trebui să dezvolte o strategie pentru Marea Neagră: „Noi vom propune guvernului american să dezvolte o strategie privind Marea Neagră. Ar trebui să înceapă discuţia despre o strategie referitoare la Marea Neagră.”

Referitor la diferendele dintre Statele Unite şi Turcia, generalul american a declarat că „trebuie să luptăm să păstrăm Turcia în NATO, decât să împingem Turcia afară din Alianţă.”

Generalul american a accentuat importanţa misiunilor ISR (Intelligence Surveillance Reconnaisance) şi a apreciat decizia forţelor americane de a disloca la Câmpia Turzii aeronave fără pilor MQ-9 Reaper.

Philip M. Breedlove a mai adăugat că una dintre provocările NATO când vine vorba de apărarea Europei de Est este limitarea mobilităţii. Acesta a făcut referire la generalul (r) Ben Hodges care, când era comandantul Forţelor Terestre din Europa ale SUA, pe timpul exerciţiului Saber Guardian 17, desfăşurat şi în România, chiar a militat pentru un Schengen militar şi modernizarea infrastructurii rutiere şi feroviare.

Philip M. Breedlove conduce în prezent Frontier Europe, divizie a Middle East Institute, a cărei activitate acoperă inclusiv regiunea Mării Negre.