20 noiembrie 2018

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării: Suntem atenţi ca tot ce achiziţionăm să permită upgrade tehnologic

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, a declarat, marţi, la Conferinţa Monitorul Apărării, că şefii Armatei sunt atenţi ca fiecare achiziţie privind înzestrarea militară să permită upgrade din punct de vedere tehnologic.

„Astăzi, Armata României se găseşte pentru prima dată la încheierea unui ciclu de planificare, este prima dată când reuşim, după 2015, să avem Strategia Naţională de Apărare, să avem Directiva de planificare şi să avem o decizie politică bazată pe un procent de 2%, prin care să punem pe masa decidentului politic un plan de înzestrare a Armatei de 10 ani de zile. Tot acest proces s-a desfăşurat concomitent cu asumarea responsabilităţilor în teatrele de operaţii, am fost şi suntem în continuare acolo unde este nevoie de noi”, a declarat, marţi, generalul Nicolae Ciucă, la Conferinţa „Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri", organizată, marţi, de Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale.

Şeful Statului Major al Apărării a mai precizat faptul că provocările Armatei sunt foarte greu de previzionat.

„Provocările care sunt astăzi în faţa noastră sunt cât se poate de complexe şi de greu de previzionat şi de anticipat. De aceea, cred că acest gen de activităţi (Conferinţa Monitorul Apărării şi Securităţii – n.r. ) vin practic să genereze tot ceea ce înseamnă puterea noastră de analiză şi de viziune şi ceea ce înseamnă riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile pe care le vom avea în faţă şi prin care vom sprijini deciziile astfel încât să dezvoltăm acele capabilităţi care să facă faţă provocărilor viitoare”, a mai precizat Ciucă.

Şeful SMA spune că la fiecare achiziţie în ceea ce priveşte înzestrarea, reprezentanţii Armatei sunt atenţi ca echipamentele să permite upgrade din punct de vedere tehnologic.

„De fiecare dată când sunt cu Statul Major, cu toţi camarazii, discutăm partea aceasta, cât de mult reprezintă convenţionalul, cât de mult trebuie să ne ducem în ceea ce înseamnă partea de asimetrite, de hibrid, partea aceasta de evoluţie tehnologică, pe care vă spun că e foarte greu să o anticipăm şi să o gestionăm. Ne-am uitat de fiecare dată şi am încercat să fim cât se poate de convinşi că tot ce achiziţionăm permite partea aceasta de upgrade la dezvoltările tehnologice ce vin odată cu trecerea timpului”, a conchis generalul Nicolae Ciucă.

(Nicolae Oprea)