11 aprilie 2024

Generalul Michael Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, este în Israel pentru a se coordona în eventualitatea unui atac al Iranului

Florin Jipa

Sursă foto: X

Generalul Michael Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, a sosit în Israel, unde a fost întâmpinat de ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, conform presei locale. El se va întîlni cu şeful Apărării din Israel, generalul Herzi Alevi, pentru a se coordona în cazul unui atac al Iranului.

Generalul american este în Israel pentru a ajuta la apărarea ţării împotriva unui atac iranian iminent. El s-a întâlnit cu ministrul apărării Yoav Gallant, precum şi cu alţi oficiali militari şi de apărare israelieni pentru a ajuta la coordonarea apărării ţării împotriva unui posibil atac direct fără precedent împotriva Israelului de pe teritoriul iranian folosind rachete balistice, drone şi rachete de croazieră.

Dacă un astfel de scenariu ar avea loc, oficialii israelieni au declarat deja că vor răspunde cu un atac direct împotriva Iranului, care va necesita probabil şi coordonarea cu generalul Kurilla.

Israelul şi-a retras principalele forţe din Gaza, a efectuat exerciţii de apărare aeriană în weekend şi a dislocat o parte din forţe în nord, de unde se aşteaptă o reacţie puternică a miliţiei hezbollah din Liban, controlată de Iran.

Se estimează că gruparea hezbollah ar avea peste 150.000 de rachete, inclusiv rachete balistice cu rază mare de acţiune.

Biden a avertizat deja Iranul să nu atace Israelul. „Iranul ameninţă să lanseze un atac semnificativ asupra Israelului, dar, aşa cum i-am spus prim-ministrului Netanyahu, angajamentul nostru faţă de securitatea Israelului împotriva acestor ameninţări din partea Iranului şi a reprezentanţilor săi este un angajament ferm,” a precizat preşedintele american.

Iranul a ameninţat că se va răzbuna pe Israel după ce mai mulţi ofiţeri de rang înalt au fost ucişi în Siria, la începutul lunii.