27 octombrie 2021

Generalul Mark Milley numeşte testul rachetei hipersonice a Chinei un „moment tip Sputnik”

Andreea Soare

Generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din armata SUA, a definit testul rachetei hipersonice a Chinei ca fiind „foarte îngrijorător” în contextul tensiunilor dintre Washington şi Beijing, comparându-l cu „momentul Sputnik”, scrie Bloomberg.

Sursă foto: Mediafax

„Ceea ce am văzut a fost un eveniment important implicând testarea unui sistem de arme hipersonice. Iar acest lucru este îngrijorător”, a spus Milley, în cadrul unui interviu pentru „The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations”.

„Nu ştiu dacă este un moment de tip Sputnik, dar cred că se apropie de asta. Ne îndreptăm toată atenţia către acest lucru”, a continuat Milley.

Declaraţiile lui Milley sunt cele mai importante comentarii făcute de un oficial al SUA cu privire la acţiunile militare ale Chinei din acest an. China a testat două arme hipersonice în timpul verii.

Comparaţia făcută de acesta arată îngrijorarea cu care Washingtonul priveşte acţiunile militare ale Chinei. Sputnik este primul satelit artificial din lume, care a oferit Uniunii Sovietice, în 1957, întâietate în cursa spaţială, şocând SUA la acel moment.

Directorul Raytheon Technologies Corp., Gregory Hayes, a declarat, marţi, că SUA se află „cel puţin cu câţiva ani în urmă” faţă de China în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei hipersonice.

Ultimele acţiuni ale Chinei au loc în contextul în care armatele SUA şi Chinei au avut parte de mai multe tensiuni în Asia, de la Marea Chinei de Sud până la Strâmtoarea Taiwan, acestea făcând parte din ceea ce Administraţia Biden a numit „o competiţie strategică” între două dintre cele mai mari economii ale lumii.

China a testat în august o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, demonstrând o capabilitate care a luat prin surprindere serviciile de informaţii americane. Raportul arată că armata chineză a lansat o rachetă care transporta un planor hipersonic care a zburat prin spaţiul orbital, înconjurând globul pământesc înainte de a se îndrepta spre ţinta sa.

Citeşte şi:

China surprinde SUA cu un test de rachetă hipersonică