18 septembrie 2023

Generalul Mark Milley: Contraofensiva ucraineană nu a eşuat, dar îndepărtarea Rusiei de pe tot teritoriul Ucrainei va necesita timp

Andreea Soare

Generalul Mark Milley, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din SUA, a declarat că eforturile contraofensivei ucrainene nu au eşuat, aşa cum susţin unii occidentali, dar a subliniat că victoria completă a Ucrainei este un obiectiv „foarte mare” şi că ar „necesita mult timp”, scrie The Hill.

Sursă foto: Mediafax

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să negocieze pacea cu Rusia încă de la începutul războiului, acum un an şi jumătate, susţinând că Moscova nu prezintă condiţii serioase pentru o astfel de negociere. Acesta a declarat că cel mai bun scenariu ar fi îndepărtarea Rusiei din tot teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea şi teritoriile anterior ocupate de Rusia.

Întrebat dacă ucrainenii vor reuşi să scoată toţi militarii ruşi din oraşele şi satele ucrainene, Milley a declarat: „Cred că au făcut asta, şi chiar foarte bine, încă de la începutul verii trecute. În iarnă au fost multe lupte, grele, însă nu s-a avansat mult. Această contraofensivă, deşi mai lentă decât s-a anticipat, a fost stabilă. Au eliberat teritorii din Bahmut, Doneţk, Zaporojie, Mariupol şi Melitopol. (...) Natura acestui război, cu apărarea solidă a ruşilor şi cu capabilităţile ucrainenilor a dus la lupte grele, dificile, însă militarii ucraneni mai au arme şi mai au şi timp suficient să avanseze. Nu au eşuat, ştiu că sunt multe comentarii în acest sens. Nu au eşuat, au obţinut succes parţial şi mai au timp. Ucrainenii au demonstrat abilităţi extraordinare, curaj şi putere”.

Întrebat însă dacă va obţine acces la Marea Azov, în curând, Milley a declarat: „Sunt peste 200.000 de militari ruşi în teritoriul ocupat de Rusia. Această ofensivă, deşi este importantă, are acum obiective tactice şi operaţionale limitate, în sensul că – şi dacă ar fi îndeplinite complet – nu ar îndepărta toţi ruşii, acesta din urmă fiind obiectivul strategic final al preşedintelui Zelenski”, a spus Milley, duminică, într-un interviu pentru CNN.

„Va mai dura să facă asta (n.r. să elibereze tot teritoriul ucrainean de ruşi). Vor fi necesare eforturi considerabile, într-o perioadă mai lungă de timp”, a continuat Milley. Generalul a refuzat să spună cât crede că va dura, susţinând că războiul depinde de multe aspecte din teren, care sunt foarte dinamice.

Contraofensiva ucraineană, mult aşteptată de Occident, a avut un progres mai lent decât se aşteptau mulţi experţi. Acest lucru a dus la preocuparea aliaţilor occidentali, însă Milley a lăudat eforturile ucrainenilor, susţinând că succesul necesită răbdare.