19 mai 2022

Generalul-maior Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre: Sistemul HIMARS este extrem de necesar României

Andreea Soare

Generalul-maior Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, a vorbit la BSDA, pentru Aleph News şi Monitorul Apărării şi Securităţii, despre sistemele HIMARS, care urmează să atingă capacitatea operaţională pentru primul batalion românesc anul acesta.

„În primul rând, este un sistem extrem de necesar nouă, cu un set de capabilităţi aşa cum Alianţa şi le-a propus nu numai pentru perioada actuală, ci şi dincolo de 2030. Sistemul HIMARS de rachete operativ tactice îl avem deja în dotarea Brigăzii 8 de la Focşani şi suntem în program, anul acesta urmând să atingem capacitatea operaţională deplină pentru primul batalion şi chiar pregătim, în perioada următoare, primele trageri cu acest sistem”, a declarat generalul generalul-maior Berdilă.

 „Ele sunt în principal rachete operativ tactice, în funcţie de doctrina pe care ţi-o propui, bătăile trec de 40-50 de km şi, în măsura în care îţi propui, prin doctrină şi prin  instruire, să îţi antrenezi palierul operativ de sprjijin prin foc te poţi extinde până la bătăi mai mari”, a continuat acesta.

„Integrarea unei asemenea capabilităţi cere şi celelalte elemente ale sistemului de cercetare-supraveghere, de determinare a ţintelor şi, bineînţeles, pentru bătăile pentru care sistemul a fost destinat ne propunem integrarea unui sistem complet. Nu este vorba doar despre bătaie şi numai despre elementele digitale, ci şi despre resursa umană, pe care astăzi o aşteptăm la BSDA. Viitorul militar al Forţelor Terestre trebuie să poată veni aici, în această expoziţie, şi să poată pună mâna pe anumite elemente din dotare pe care Forţele Terestre le vor avea în viitor”, a mai declarat generalul Berdilă.