01 octombrie 2019

Generalul Jaroslaw Stróżyk, unul dintre invitaţii la Conferinţa MAS: Procedura demiterii lui Trump amplifică riscurile unui conflict în Orientul Mijlociu

Mihai Draghici

Ancheta din SUA care ar putea conduce la demiterea preşedintelui Donald Trump amplifică riscurile unui conflict în Orientul Mijlociu, afirmă generalul polonez Jarosław Stróżyk, unul dintre invitaţii la Conferinţa MAS, considerând că rebelii huthi şi Iranul sunt responsabili de atacurile antisaudite.

Sursă foto: Mediafax

"Procedura pentru demiterea preşedintelui SUA amplifică semnificativ riscurile unui conflict în Orientul Mijlociu", a declarat, prin Twitter, generalul Jarosław Stróżyk, unul dintre invitaţii la Conferinţa Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS) programată joi, 3 octombrie, pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare".

Referindu-se la atacurile care au vizat recent rafinării din Arabia Saudită, atribuite Iranului de Statele Unite, generalul polonez crede că într-adevăr Teheranul poartă responsabilitatea operaţiunii.

"Cred că, ajutaţi cu resurse din Iran, rebelii din Yemen au putut comite un astfel de atac", a declarat generalul Jarosław Stróżyk la postul TVN24, apreciind că Teheranul poartă responsabilitatea atacului.

Atacurile cu drone care au vizat la jumătatea lunii septembrie rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. Teheranul a negat implicarea în aceste atacuri.

Camera Reprezentanţilor din SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

General de Brigadă (r) Jaroslaw Strozyk (Polonia) a fost director adjunct al Diviziei de Informaţii a Statului Major Internaţional, din cadrul sediului NATO de la Bruxelles.