15 iulie 2022

Generalul Hodges: armata rusă este extenuată şi poate fi învinsă până în 2023

Florin Jipa

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, a declarat în cadrul unui interviu că forţele ruse sunt extenuate şi pot fi învinse până anul viitor dacă vor continua livrările de arme din vest pentru armata Ucrainei, conform Newsweek.

Sursă foto: Wikimedia

În acest moment, Rusia continuă ofensiva în Doneţ, în timp ce forţele ucrainene desfăşoară o contraofensivă în Herson, unde au eliberat mai multe localităţi.

Până acum, armata ucraineană a reuşit eliberarea nordului ţării şi a Insulei Şerpilor şi a creat pierderi serioase armatei ruse. După estimările ucrainenilor, Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari, în timp ce surse independente, inclusiv Ministerul britanic al Apărării, estimează pierderile ruse la cel mult 20.000 de militari.

Preşedintele Zelenski a ordonat eliberarea tuturor teritoriilor ocupate, iar ministrul ucrainean al Apărării a anunţat formarea unei armate de un milion de militari. Cât este, însă, adevăr şi cât propagandă în această afirmaţie?

În acest moment, pe front, Rusia are mai multe grupuri de luptă decât Ucraina (90 versus 30), iar la gurile de foc de calibru mare, peste 100 mm, raportul este chiar mai mare, de unu la şapte în favoarea Rusiei, conform Institutului pentru Studiul Războiului.

Rusia dispune, de asemenea, de rachete de croazieră ce pot lovi orice obiectiv de pe teritoriul Ucrainei şi de rezerve mari de personal şi tehnică.

Ucraina depăşeşte Rusia la moralul trupelor şi la armele precise, cu muniţie inteligentă, primite din vest, dar cantităţile sunt mici, pentru un front de peste 2.000 de km.